2023. december 6., 17:43

Látványpolitizálás helyett céltudatos cselekvésre szólította fel a kormányokat az ENSZ klímavédelmi vezetője

Ambiciózus intézkedésekre és az ezekben való közös megállapodásra, nem pedig "pontgyűjtésre" vagy a "legkisebb közös nevezőre épülő politikára" van szükség minden kormány részéről a globális felmelegedés elleni küzdelemben - hangsúlyozta Simon Stiell, az ENSZ klímaváltozási keretegyezményének ügyvezető titkára szerdán Dubajban, az ENSZ idei éghajlatváltozási csúcstalálkozóján (COP28).

Klímacsúcs
Fotó: TASR/AP
Kiindulásként ugyan letettünk már egy szöveget az asztalra, ez azonban egy kívánsággyűjtemény, benne sok mellébeszéléssel. A legfontosabb most az, hogy elválasszuk a búzát a pelyvától

- fogalmazott.

Az ENSZ klímavédelmi megbízottja a kéthetes konferencia félidejéhez közeledve, azután szólította fel cselekvésre a COP28 résztvevőit, hogy a hangzatos kijelentések és ígéretek első hulláma lecsengett, a figyelem pedig a színfalak mögött zajló tárgyalások előrehaladására irányul.

Jelenleg számos olyan lehetőség van napirenden, amelyek a fosszilis üzemanyagok fokozatos kivonásáról szólnak. A felek feladata pedig az, hogy ezeket átgondolva előálljanak egy nagyon egyértelmű nyilatkozattal, amely előrevetíti a fosszilis üzemanyagok korszakának végleges hanyatlását 

- mondta.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.