2021. július 20., 12:17
Frissítve: 2021. júl. 20. 13:31

Külügyminiszterek találkozója Csehországban

Az álhírek gyártói és terjesztői személyesen lesznek felelősek azokért az esetleges halálesetekért és gazdasági károkért, amelyeket a koronavírus-járvány fenyegető negyedik hulláma okozhat - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külkereskedelmi miniszter kedden a közép-csehországi Mělníkben öt közép-európai ország külügyminisztereinek találkozója után.

Külügyérek összejöttek
Öt külügyminiszter Mělníkben
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány fenyegető negyedik hulláma legyőzésének a kulcsa a minél magasabb átoltottság.

A koronavírus-járvány letörésének egyetlen módja a lakosság minél magasabb átoltottsága - állapította meg a találkozón a magyar, a cseh, az osztrák, a szlovén és a szlovák külügyminiszter.

A mělníki találkozón résztvevő cseh, osztrák, magyar, szlovén és szlovák külügyminiszter megállapodott abban, hogy a koordinációs csoportot hoznak létre a járvány elleni küzdelem és az intézkedések összehangolására - mondta a miniszter.

Teljes egyetértés van köztünk abban, hogy a járványt csak az oltásokkal tudjuk leküzdeni"

- jelentette ki a házigazda Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter.

Bejelentette: miután fenyeget a járvány negyedik hulláma, a mělníki tanácskozás résztvevői megállapodtak abban, hogy koordinációs csoportot hoznak létre a hatékonyabb intézkedések és a gyorsabb, jobb információcsere érdekében.

Fontos, hogy minden tervezett intézkedésről időben értesüljünk és ne okozzunk meglepetést egymásnak"

- indokolta a döntést a cseh diplomácia vezetője.

Anze Logar szlovén és Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter támogatta a nyugat-balkáni országok európai uniós csatlakozását.

A miniszterek egybehangzóan fontosnak minősítették a régió országainak gazdasági együttműködését is.

A cseh kezdeményezésre megvalósult tanácskozáson Ausztria, Csehország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia - az úgynevezett Közép-Európai Ötök (C5) - külügyminisztere vett részt. A miniszterek elsősorban a koronavírus-járvány elleni küzdelem tapasztalatairól, a nyugat-balkáni országok európai uniós csatlakozásának elősegítéséről, valamint a Keleti Partnerség országaival folytatott együttműködés elmélyítésének a lehetőségeiről cseréltek véleményt.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.