2022. december 11., 19:10

Kreml: A Nyugat figyelmen kívül hagyta Moszkva aggályait a minszki megállapodásokkal kapcsolatban

A Nyugat figyelmen kívül hagyta Moszkva vádját azzal kapcsolatban, hogy Kijev nem tartotta be az ukrajnai rendezés alapjának tekintett minszki megállapodásokat, ez volt a "különleges hadművelet" kiváltó oka - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a Moszkva. Kreml. Putyin című vasárnapi magazinműsorban a Rosszija 1 tévécsatornán.

Dmitrij Peszkov,
Fotó: TASR/AP
Idővel ez (a minszki megállapodások Ukrajna általi be nem tartása) nyilvánvalóvá vált, és Putyin elnök, illetve részünkről mások is folyamatosan beszéltek erről. Ezt azonban a tárgyalások többi résztvevője figyelmen kívül hagyta. Mindezek vezettek a különleges hadművelethez

- mondta Peszkov.

A szóvivő arra reagált, hogy Angela Merkel volt német kancellár a héten a Die Zeit hetilapnak nyilatkozva elismerte:

az ukrajnai rendezés alapjának tekintett megegyezéscsomag kísérlet volt arra, hogy esélyt adjanak Kijevnek a megerősödésre.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve azt mondta:

a Harkiv megyei Kupjanszk környékén orosz tüzérségi csapások következtében mintegy harminc ukrán katona esett el, valamint egy páncélozott személyszállító jármű, három tüzérségi löveg és hat jármű vált üzemképtelenné.

A tábornok szerint az orosz erők Liman felé folytatták offenzívájukat, és az ukrán ellentámadások visszaverése közben mintegy 65 katonát, egy páncélozott harcjárművet és két kisteherautót semmisítettek meg, Donyeck környékén pedig mintegy negyven katonát, két páncélozott harcjárművet és három kisteherautót.

A donyecki régió déli részén az ukrán erők vesztesége mintegy negyven katona, egy gyalogsági harcjármű, két páncélozott harcjármű és két kisteherautó volt.

Az orosz harcászati gépek, valamint a rakéta- és tüzérségi erők 86 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 177 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között az ukrán 101. területvédelmi dandár és a 95. ejtőernyős rohamdandár egy-egy tüzérségi ütegét, egy szakasz Grad sorozatvetőt kezelő szakaszt és egy Buk-M1-es légvédelmi rakétaindítót. Az orosz légvédelem az elmúlt nap folyamán lelőtt öt HIMARS- és két Uragan-rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 341 repülőgépet, 181 helikoptert, 2647 drónt, 393 légvédelmi rakétarendszert, 7057 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 926 sorozatvetőt, 3676 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7547 különleges katonai gépjárművet veszítettek. Ezeket az adatokat más forrás nem erősítette meg.

Az Oroszország által elcsatolt területek több településéről jelentettek ukrán nehéztüzérségi támadást a helyi hatóságok. Donyeckben két nő a belövések következtében megsebesült.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.