2022. május 6., 12:54

Kramatorszki lőszerraktár megsemmisítéséről számolt be az orosz külügyi szóvivő

Megsemmisítették az orosz légierő nagypontosságú levegő-föld rakétái az ukrán hadsereg nagy lőszerraktárát a kramatorszki Energomasszpecsztal üzem területén - jelentette be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

orosz-ukrán háború
Fotó: TASR/AP

Orosz katonai elemzők szerint a Kramatorszk és Szlovjanszk birtoklásáért folytatott harcok döntő jelentőségűek a délkelet-ukrajnai Donyec-medence birtoklásáért folytatott küzdelemben.

Konasenkov szerint a precíziós légi indítású rakéták emellett megsemmisítettek egy Tocska-U harcászati ballisztikus rakétarendszert a Zaporizzsja megyei Novotavricsevszke falu közelében, valamint 10 erődítményt, az ukrán fegyveres erők élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásait. A harcászati légierő és drónok 24 ukrán katonai létesítményre mértek csapást, a rakétacsapatok megsemmisítették egy ukrán Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer indítóállását és öt élőerő- és  hadfelszerelés-összpontosulást.

A tüzérség hat harcálláspontot, három lőszerraktárt, 187 erődítményt, valamint 26 ukrán tüzérségi üteget semmisített meg. Konasenkov szerint mintegy 280 "nacionalista" ukrán vesztette életét és 41 egységnyi haditechnika pusztult el.

Az orosz légvédelem lelőtt egy Szu-25-ös és egy MiG-29-es harci gépet, négy Tocska-U rakétát és 13 drónt.

Az orosz katonai szóvivő összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 151 repülőgépet, 112 helikoptert, 742 drónt, 290 föld-levegő rakétarendszert, 2854 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 329 rakét-sorozatvetőt, 1338 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2683 speciális katonai járművet veszítettek.

Az orosz haderő bejelentette, hogy pénteken ismét humanitárius folyosókat nyitott a távozni szándékozó civilek számára a mariupoli Azovsztal erőműnél. Orosz jelentések szerint a létesítményben körülzárt ukrán fegyveresek csütörtökön többször is megsértették az orosz részről egyoldalúan meghirdetett fegyvernyugvást. Hivatalos bejelentés a létesítmény területéről kimenekített civilekről nem hangzott el.

Konsztantyin Ivascsenko, Mariupol orosz részről kinevezett polgármestere pénteken a Szolovjov.Live online tévécsatornának kijelentette, hogy a Mariupolba vezető összes utat aknamentesítették, kivéve azt, amely Mangus elővárossal köti össze. A tisztségviselő szerint a kikötőváros élelmiszer- és ivóvíz-ellátása megoldódott.

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős orosz tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője a csütörtök esti tájékoztatóján ismét azt állította, hogy ukrán nacionalisták katonai célra használják az egészségügyi infrastruktúra létesítményeit. A tábornok szerint Harkivban, a 8. számú Városi Klinikai Kórház területén tüzérségi lövegeket állítottak fel és lőszerraktárat alakítottak ki, elzavarva a kórházi személyzetet és az összes civilt, beleértve a súlyos betegeket is.

Mizincev azt mondta, hogy a nemzetközi normák és a humanitárius jog megsértésével katonai létesítménnyé alakították át a szlovjanszki  vasúti kórházat, az egyik odesszai regionális klinikai kórházat és a liszicsanki gyermekkórházat is.

A tábornok szerint ukrán radikálisok erőszakkal akadályozzák meg a civilek Oroszországba távozását, holott, mint állította, 2 133 ukrajnai településről 2 754 677 evakuálási kérelem érkezett az orosz hadsereghez. Eddig csaknem 1 millió 130 ezer menekült érkezett Oroszországba.

A Moszkva által függetlennek elismert donyecki "népköztársaság" hatóságai szerint az entitást az elmúlt napon 35 alkalommal vették tűz alá az ukrán fegyveres erők rakéta-sorozatvetővel, tüzérségi löveggel és aknavetővel, 210 lőszert kilőve. A támadások következtében négy polgári lakos életét vesztette, 44 lakóház és a polgári infrastruktúra nyolc létesítménye pedig megsérült.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.