2023. augusztus 11., 12:12

Közös hadgyakorlatba kezdett az ausztrál, az amerikai, a japán és az indiai haditengerészet

Közös hadgyakorlatot kezdett pénteken Sydney partjainál Ausztrália, Japán, India és az Egyesült Államok haditengerészete. Ez az első alkalom, hogy a Malabar elnevezésű művelet házigazdája Ausztrália.

Közös tengeri hadgyakorlat
Közös tengeri hadgyakorlat
Fotó: Facebook

Az augusztus 21-ig tartó, Ausztrália keleti partjainál - a többi között a Sydney-öbölnél - zajló hadgyakorlaton egyebek mellett tengeri és légi védelmi kapacitásokat gyakorolnak, a műveletben mintegy kétezren vesznek részt. Emellett bevetnek irányított rakétarombolókat, F-35A lopakodó repülőgépeket, P-8A járőrrepülőgépeket is, éles lövészet lesz, valamint a közös kommunikáció összehangolását is gyakorolják - tudatta az ausztrál védelmi minisztérium.

A négy ország haditengerészeti parancsnoka csütörtökön felszólított minden, az indiai-csendes-óceáni térségben aktív országot, tartsa be a nemzetközi jogrendet.

Karl Thomas, az amerikai hetedik flotta parancsnoka  újságírók előtt ugyanakkor kiemelte, a hadgyakorlat egyetlen más ország ellen sem irányul, a résztvevők csupán a közös védelmi együttműködést kívánják elmélyíteni.

Idén már 27. alkalommal rendezik meg az 1992-ben indult Malabar hadgyakorlatot, amely eredetileg az Egyesült Államok és India kétoldalú műveleteként indult.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.