2022. augusztus 25., 19:11

Kivételt kér a szankciók alól holland "főváros": muszáj orosz gázt venniük, máskülönben télen megfagynak

Óriásit megy az elmúlt órákban a nyugati sajtóban, hogy Hága vezetése nehéz helyzetbe került az oroszokra kirótt EU-s szankciók miatt.

hága
Fotó: pixabay.com

Az önkormányzat tavasz óta próbált a Gazprom helyett új beszállítót találni, csakhogy mindeddig nem jártak sikerrel. A tél pedig könyörtelenül közeleg. 

Az új beszállító megtalálására kiírt tender a napokban véget ért. Hiába keresték egész Európában keresték az új partnert, az önkormányzat által még megfizethető összegért egyetlen alternatív beszállító sem vállalta, hogy biztosítja a város számára szükséges földgázt.

Mindez azt jelenti, hogy október 10-e után Hága földgáz nélkül marad. Az önkormányzat most azt találta ki, egyenként ül le tárgyalni a szóba jöhető földgázbeszállítókkal, de azt már jó előre tudják, képtelenség október 10-ig megegyezni bármelyikükkel is. A Reuters azt írja, október 10-e az a határidő, ameddig a kormányok és egyéb közigazgatási szervek még érvényben lévő, orosz vállalatokkal kötött szerződéseiknek véget kell érniük. Ez azt jelenti, hogy Hága önkormányzatának október 10-e után új beszállítót kellene találnia. 

Ezért kérnek most kivételt a hollandok, legalább 2023. január elsejéig az általuk egyébként bőszen támogatott orosz szankciók alól!
Hivatalosan ugyan Amszterdamot tartják számon Hollandia fővárosaként, de lassan hatszáz éve a parlament és a holland kormány székhelye is Hága. Hollandia azon kevés (mindössze két másik országgal együtt) állam közé tartozik, ahol a kormány nem a hivatalos fővárosban székel, az egyik ilyen Hollandia. Mindezek ellenére a holland közigazgatás központja, a királynő, a parlament és a kormány székhelye is Hága.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.