2023. április 23., 12:40

Kína tiltakozott a dél-koreai államfő Tajvannal kapcsolatos kijelentései miatt

Elfogadhatatlannak nevezte a kínai külügyminiszter-helyettes a dél-koreai elnök a héten Tajvanról tett kijelentéseit - jelentette be a kínai külügyi tárca, hozzátéve, hogy Szun Vej-tung Dél-Korea pekingi nagykövetének is jelezte kifogásait.

Kiverte a biztosítékot
Jun Szok Jol
Fotó: TASR

Jun Szok Jol dél-koreai államfő a héten a Reuters hírügynökségnek adott interjút, melyben azt mondta, a feszültség azért nőtt a Tajvani-szoros térségében, mert erővel próbálják megváltoztatni a status quót.

Tajvan ügye nem kizárólag Kínára és Tajvanra tartozik, hanem - Észak-Koreához hasonlóan - globális kérdés"

- mutatott rá.

Szun Vej-tung ezzel szemben úgy vélte, a két Korea és Tajvan ügyében nem lehet párhuzamot vonni.

Mind Észak- és Dél-Korea szuverén államok, az ENSZ tagjai. Közismert tény hogy a Koreai-félszget és Tajvan ügye jellegében és földrajzi elhelyezkedésében is eltér, össze sem hasonlítható a kettő"

- jelentette ki ezzel szemben Szun Vej-tung.

A miniszterhelyettes egyúttal azt is az elnök szemére vetette, hogy az interjú során nem említette meg az egy Kína elvét.

Kína a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és vezetése korábban aláhúzta: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

Jun Szok Jol szavait a kínai külügyi tárca korábban is bírálta, melyre válaszul Dél-Korea behívatta Kína szöuli nagykövetét.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.