2019. december 12., 13:54

Kijev megköszönte Washingtonnak az Északi Áramlat 2 szankcionálását

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatala csütörtökön megköszönte az Egyesült Államoknak, hogy szankciókat vezetett be az Európába irányuló Északi Áramlat 2 orosz gázvezetékkel kapcsolatban.

Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij
Fotó: TASR/AP
Ukrajna hálás a szankciókat támogató 337 szavazatért az Északi Áramlat 2 építésével kapcsolatban. Ez egy olyan politikai projekt, amely aláássa Európa energiabiztonságát”

– áll az ukrán elnöki hivatal által csütörtökön a Twitteren megjelentetett közleményben.

Az amerikai képviselőház szerda este óriási kiadási összegről szóló védelmi költségvetési törvényt fogadott el, amely egyebek között szankcionálja a két új, Európába irányuló orosz gázvezetéket, az Északi Áramlat 2-t és a Török Áramlatot.

Az Északi Áramlat 2 gázvezetéken jövő év közepétől jut el gáz a Balti-tenger alatt Oroszországból Németországba, a Török Áramlat vezetéken pedig januártól a Fekete-tenger alatt Törökországba, onnan pedig Kelet-Európába. Az amerikai védelmi költségvetési törvény büntetni fogja a gázvezetékeket lefektető hajókat és a vezetéképítő munkában résztvevőket. A törvény értelmében a gázvezetékek öt éven át szankcionálhatók, de az amerikai elnök feloldhatja a büntetőintézkedéseket, ha bizonyítani tudja a kongresszusnak, hogy az Egyesült Államok minimálisra tudta csökkenteni a Kreml képességét arra, hogy saját politikai céljaira használja a gázvezetékeket.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.