2023. december 6., 15:22

Kifújtak az elektromos buszok, leállt a tömegközlekedés

Megbénult a tömegközlekedés szerdán a norvég fővárosban, Oslóban, mivel a „zöld váltás” keretében nyáron nagy mennyiségben újonnan beszerzett elektromos buszok nem bírták a hideget, felmondták a szolgálatot és sorban kellett törölni a járataikat – számolt be a samnytt.nu skandináv hírportál.

 

Osló - elektromos autóbusz - tél
Fotó: samnyt.nu

A norvég főváros komoly összegeket fektet be a tömegközlekedés „kizöldítésébe” és csak az idei év során 320 új elektromos buszt állított rendszerbe s további 183 darab megvásárlását tervezi. Pontosabban tervezte, mert a tél beálltával kialakult tömegközlekedési káoszt követően most józan megfontolások alapján legalábbis újra fontolóra kellene venni ezeket a terveket.

Ez azonban egyelőre korántsem biztos, s a „zöld elkötelezettség” mértékét – vagy a józan ész hiányát – mutatja az oslói tömegközlekedést irányító Ruter kommunikációs vezetőjének, Cathrin Myhren-Haugennek a tömegközlekedés leállására adott reakciója, amely szerint: „a hideg hatására az elektromos buszok hatótávolsága nem olyan jó, mint általában.” Erről vélhetően diplomatikusnak szánt kijelentésről sokaknak a Monthy Python egyik klasszikusa jut eszébe, amelyben az állatkereskedés eladója azt próbálja megmagyarázni: miért is nem énekel a döglött papagáj.

Az elektromos buszok megvásárlásakor a lépést a tömegközlekedést irányító Ruter vezetője még „a környezet érdekében aratott nagy győzelemnek” minősítette a beruházást. Most azonban visszanyalt a fagyi, hiszen a Norvégiában különösen hidegnek még nem is számító mínusz 12 fokban gyakorlatilag leálltak a buszok, amelyeknek hatótávolsága egyébként ideális körülmények között is csak 250 kilométer, tehát jóval kevesebb dízelüzemű társaiknál.

A most történtek és más hasonló – a zöld transzformáció valóságtól való elrugaszkodottságára rámutató - esetek tükrében már csak reménykedni lehet, hogy az EU a józan paraszti észt különösebben nem ismerő vezetése és a tagországokba delegált progresszív megmondóembereik majd újra gondolják azon tervüket, hogy 2035-ig a teljes gépjárműparkot elektromosítani akarják az unióban. A remény hal meg utoljára.

 

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.