2023. november 17., 11:06

Kiábrándító eredményességű missziója után Szudán felkérte az ENSZ-t a távozásra

Szudán arra szólította fel az Egyesült Nemzetek Szervezetét, hogy azonnal hagyjon fel az országban végzett segítségnyújtási missziójával (UNITAMS) - írta Ali esz-Szádik Ali megbízott szudáni külügyminiszter az António Guterres ENSZ-főtitkárnak címzett levelében.

Szudán, emberek
Illusztrációs felvétel
Fotó: unsplash.com

„Szudán kormánya arra kérte az Egyesült Nemzetek Szervezetét, hogy azonnal vessen véget a missziónak.

Egyúttal mindenkit biztosítunk afelől:

a szudáni kormány elkötelezett amellett, hogy konstruktívan együttműködjön az ENSZ Biztonsági Tanácsával és Titkárságával”

- írta Szátek.

„A misszió létrehozásával a cél a 2018 decemberében kitört forradalom után megalakult átmeneti kormány segítése volt” - írta a megbízott külügyminiszter, hozzátéve, hogy

kiábrándító volt a misszió eredményessége.

Guterres szóvivője, Stephane Dujarric Szudán döntésével kapcsolatban csak annyit közölt, hogy a levelet továbbították az ENSZ Biztonsági Tanácsának.

Szudánban áprilisban fegyveres konfliktus tört ki a hadsereg emberei és a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között, ami még inkább megnehezítette a két fél együttműködését annak érdekében, hogy közösen fölállítsák az átmeneti vezetést leváltó demokratikus szudáni kormányt.

Az ENSZ Szudánba kihelyezett különleges küldöttje még szeptemberben jelentette be lemondását,

három hónappal azután, hogy Szudán nemkívánatos személynek nyilvánította.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.