2024. február 29., 09:28

Kevesebbet fizet fehér alkalmazottainak a Microsoft, mint a más rasszokhoz tartozóknak

Azonos munkáért kevesebb bért és bónuszt fizet a Microsoft fehérbőrű alkalmazottainak, mint a más rasszhoz tartozóknak – számolt be a thegatewaypundit.com, az amerikai szoftveróriás tavalyi évi jelentésére hivatkozva.

 

Microsoft - felirat
Fotó: rawpixel

Az Amerikai Egyesült Államokban már évek óta nem számít újdonságnak az a finoman fogalmazva is vitatható gyakorlat, hogy egyes oktatási intézményekben vagy bizonyos magáncégeknél úgynevezett „pozitív megkülönböztetésben” részesítik a nem fehér rasszhoz tartozó jelentkezőket a fehérekhez képest, ami magyarán mondva annyit jelent, hogy alacsonyabb elvárásokat támasztanak velük szemben a felvételnél.

A fél USA-t káoszba borító, randalírozással és fosztogatással egybekötött BLM (Black Lives Matter) „tüntetések” idejéből arra is emlékezhetünk, hogy akadt olyan kocsma és étterem, amely úgy döntött: az erőszakos fekete szervezet iránti „szolidaritása” jeléül nem szolgált ki fehéreket, vagy drágábban akarta eladni nekik az ételt, mondván a különbözettel a BLM-et fogja támogatni.

Érdekes módon a diszkriminációnak ezek a nyilvánvaló esetei nem keltették fel a tengerentúlon is jelentős számban jelenlévő esélyegyenlőségi „civil” szervezetek figyelmét, és valószínűsíthető, hogy a szoftvercégnek az amerikai portál által most megszellőztetett gyakorlata sem fogja. Na de, semmi új a nap alatt, hiszen az Állatfarm óta tudjuk: mindenki egyenlő, de vannak, akik „egyenlőbbek.”

Ezt bizonyítják a milliárdos Bill Gates érdekeltségei közé tartozó Microsoft 2023-as évi, „a sokszínűségről és az inklúzióról” kiadott jelentésében szereplő adatok is. Amelyben azzal dicsekszik a cég, hogy az Amerikai Egyesült Államokban lévő nem fehér alkalmazottai által ugyanazon munkapozícióban kapott bér 1007 dollárt tesz ki, minden fehér alkalmazott által keresett 1000 dollárra. Vagyis például, ha egy fehér alkalmazott éves bére egy adott pozícióban 50 ezer dollár lesz, akkor ugyanabban a beosztásban dolgozó nem fehér kollégája 50 ezer 350 dollárt fog zsebre tenni. A különbség ugyan első ránézésre nem tűnik jelentősnek, de a lényeg ebben a kérdésben is az elv.

Csak példaképpen képzeljük el, hogy milyen lenne a liberális sajtó reakciója, ha például nálunk egy vállalkozó úgy adna fel álláshirdetést, hogy abban jelezné, hogy leendő alkalmazottjának ugyanarra a pozícióra – munkagyakorlattól, tudástól és képesítéstől függetlenül – kevesebbet hajlandó fizetni amennyiben a jelentkező nem fehér, hanem mondjuk roma. Elképzelhetjük, hogy azonnal beindulna az elmaradott nácizó, rasszistázó, kirekesztőző kifejezéseket ontó kerepelő.

A amerikai szoftvercég jelentésében azt is részletezi, hogy nála a fehérek által megkeresett minden 1000 dollárra, az afro-amerikaiak 1004, az ázsiai származásúak pedig 1012 dollár bért és egyéb bónuszt keresnek. Megjegyzik: a vállalat kulcsfontosságúnak tartja a hatékony szövetség megértését a befogadás kultúrájának aktiválásához. Jelentsenek ezek a szavak bármit is, a lényeg és a valódi üzenet egyértelmű: ha fehér vagy a munkád kevesebbet ér.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.