Kémjátszma mérgezéssel

2020. február 21., 18:33
ma7 | MTI

Megnevezte pénteken a bolgár ügyészség azt a három orosz állampolgárt, akit egy bolgár vállalkozó 2015-ös megmérgezésével gyanúsítanak.

Gebrev Emilijan fegyverkereskedő
Fotó: BGNES
Gebrev Emilijan
"A szófiai városi ügyészség távollétükben három orosz állampolgár ellen emelt vádat: Szergej Pavlovval, Szergej Fedotovval és Georgij Gorskovval szemben. A nyomozás során megállapították, hogy ezek a személyek sosem hagyták el Oroszországot a valódi nevük alatt. Különböző években hamis nevekre kiállított, eltérő útleveleket használtak"

- olvasható a bolgár ügyészi hivatal honlapjára feltett közleményben.

A vádhatóság közzétette a tudomása szerint Moszkvában élő férfiak fényképeit is.

A bolgár igazságszolgáltatás január végén emelt vádat a három orosz ellen, és európai elfogatóparancsot adott ki ellenük.

Az ügyészi hivatal azzal gyanúsítja őket, hogy tettestársként részt vettek az Emilijan Gebrev, a Dunarit nevű fegyvergyár tulajdonosa elleni, előre kitervelt gyilkossági kísérletben, amelyet szerves foszforvegyülettel követtek el.

Szotir Cacarov volt bolgár főügyész korábbi elmondása szerint Gebrevet és fiát, továbbá egy alkalmazottját 2015-ben szándékosan megmérgezték klórpirifosszal, egy rendkívül mérgező rovarölő szerrel. Gebrev túlélte a támadást, a hírügynökségi beszámolókból azonban nem derül ki, hogy fia és az alkalmazottja is túlélte-e az incidenst.

A bolgár ügyészség szerint időközben fény derült még négy Gebrev elleni merényletkísérletre, amelyek közül kettőt külföldön követtek el.

A vádhatóság hozzátette: a vállalkozó korábban nem tett bejelentést ezekről. Az ügyészség hangsúlyozta, hogy a nyomozás - többek között - az orosz katonai hírszerzés (GRU) egy Szergej Fedotov néven azonosított tisztje ellen irányul.

A Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya 2018. márciusi angliai megmérgezésének ügyében számos részletet közlő Bellingcat brit oknyomozó csoport korábbi állítása szerint Fedotovot is azzal gyanúsítják, hogy részt vett a Szkripalék elleni merényletkísérletben.

Az AFP francia hírügynökség szerint Fedotov, akinek valódi neve Gyenyisz Szergejev, a Gebrevék elleni gyilkossági kísérlet időpontjában, 2015 áprilisában járt Bulgáriában.

Kövesse facebook oldalunkat is!