2022. június 18., 14:01

Johnson szerint jogszerű az illegálisan érkezők Ruandába szállításának terve

Boris Johnson brit miniszterelnök szombaton azt hangoztatta újságírók előtt, bizonyos benne, hogy teljesen törvényes kormányának az a terve, hogy Ruandába telepítsék át mindazokat, akik a brit határt illegálisan átlépve érkeznek Angliába.

boris johnson
Fotó: TASR/AP
Ebben az országban minden bíróság kimondta, hogy nincs akadálya ennek az eljárásnak, egyetlen bíróság sem határozott úgy, hogy a tervezet törvénybe ütköző lenne, ami nagyon-nagyon biztató"

- fogalmazott Johnson, hozzátéve, hogy bizonyosak abban, hogy jogszerű az eljárás, és folytatni is fogják.

A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden végzésben a végleges ítélethozatalig ideiglenes intézkedésként elrendelte az eljárás leállítását, és ezzel megakadályozta, hogy a már útra kész repülő elinduljon Kigaliba az áttelepítendő illegális bevándorlók első csoportjával. Ilyet akkor rendelhet el a bíróság, ha megítélése szerint a végleges döntésig is aránytalanul nagy hátrány érné az érintetteket.

Priti Patel brit belügyminiszter az EJEB döntését botrányosnak és politikailag motiváltnak nevezte a The Telegraph című lapban szombaton megjelent interjúban.

 "Ilyen döntésre korábban nem volt példa, és emiatt megkérdőjelezhető a bíróság indítéka és az átláthatóság hiánya" - fogalmazott a brit miniszter. Hozzátette:

 nem tudjuk, kik a bírák, tulajdonképpen nem is kaptunk semmiféle ítéletet, csak egy sajtóközleményt és egy levelet, amely szerint ezeket a személyeket nem szállíthatjuk el".

Az EJEB döntése miatt a Nagy-Britanniában kormányzó Konzervatív Párt soraiban már az is felmerült, hogy Londonnak esetleg ki kellene lépnie az emberi jogok európai egyezményéből, amelynek végrehajtására a strasbourgi testületet létrehozták.

Dominic Raab brit igazságügyi miniszter csütörtökön ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy Nagy-Britannia nem tervezi kilépését az egyezményből, de azt megjegyezte, hogy véleménye szerint az EJEB  túllépte a hatáskörét azzal, hogy megakadályozta a  repülőgép elindulását.

Raab azt javasolta, hogy új törvényt vezethetnének be, amely alapján a londoni kormánynak gyakorlatilag jogában állna majd figyelmen kívül hagyni a strasbourgi bíróság ideiglenes intézkedéseit.

London áprilisban jelentette be, hogy új migrációs és gazdaságfejlesztési egyezményt kötött Ruanda kormányával. Ez alapján mindazokat, akik illegálisan lépnek brit területre, áttelepíthetik a közép-afrikai országba.

A terv ellen jogvédő szervezetek keresetet indítottak. Múlt héten a londoni felsőbíróság a kifogást visszautasította, és hétfőn az angol-walesi fellebbviteli bíróság az e végzés ellen beterjesztett fellebbezést is elvetette. Ennek alapján tervezték azt, hogy kedden levegőbe is emelkedhet az első olyan repülőgép, amellyel a brit kormány illegális bevándorlókat telepít át Ruandába. Ezt végül az EJEB utolsó pillanatban hozott határozata akadályozta meg. A testület a repülőgép fedélzetén tartózkodó egyik iraki férfi esetében mondta ki azt, hogy nem lehet elszállítani az országból mindaddig, amíg egy júliusban esedékes londoni bírósági felülvizsgálati fórum nem hoz döntést az ügyében.

James Wilson, a Detention Action nevű jogvédő szervezet vezetője az EJEB-döntéssel kapcsolatban azt mondta:

 történelemkönyvbe illő, ami történt, az Emberi Jogok Európai Bírósága megtette azt, ami miatt annak idején - a holokauszt utáni időszakban - létrehozták".

A jogvédő szervezet vezetője elmondta, a strasbourgi testület ritkán avatkozik bele a tagállamok jogi ügyeibe, és az, hogy ebben az esetben ezt Nagy-Britanniával szemben mégis megtette, arra mutat rá, hogy milyen veszélyes a brit kormány ruandai kitelepítési politikája.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.