2023. július 9., 08:22

Joe Biden: az Egyesült Államok az utolsó vegyi fegyvereit is megsemmisítette

Az Egyesült Államok biztonságosan megsemmisítette az utolsó vegyifegyver-állományát is - jelentette be Joe Biden amerikai elnök a Fehér Ház által helyi idő szerint péntek este kiadott elnöki közleményében.

vegyi fegyver maszk
Képünk illusztráció.
Fotó: unsplash.com

"Az Egyesült Államok több mint 30 évig fáradhatatlanul dolgozott rajta, hogy megsemmisítse vegyifegyver-állományát" - áll a közleményben. Biden hozzátette: a fegyverek megsemmisítése "egy lépéssel közelebb visz bennünket" a vegyi fegyverek borzalmaitól mentes világhoz.

Közleményt adott ki a témában szombaton az amerikai külügyi tárca is.

Eszerint a folyamat lezárása tanúskodik arról, hogy milyen fontos szerepet játszik a nemzetközi együttműködés és az átláthatóság a fegyverzetellenőrzés és -korlátozás terén. Ugyanakkor a minisztérium felhívta a figyelmet arra, hogy a vegyi fegyverek birtoklásának, fejlesztésének és bevetésének veszélye továbbra is fennáll, ezért változatlan odafigyelést igényel.

Mitch McConnell szenátor, az amerikai kongresszus felsőházi republikánusainak vezetője üdvözölte a folyamat lezárását. Úgy fogalmazott: bár a vegyi fegyverek "foltként megmaradnak a történelem lapjain", most az Egyesült Államok végre teljesítette ígéretét, hogy megszabaduljon ettől a "gonosz fegyverzettől".
Az 1997-es, 193 országot egyesítő Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény szeptember 30-ai határidővel kötelezte Washingtont a fegyverek végleges megsemmisítésére. Ezzel a lépéssel az Egyesült Államok hivatalosan is csatlakozott azon országokhoz, amelyek elutasítják a vegyi fegyverek alkalmazását a harctéren.

Az utolsó vegyi lőszereket pénteken a Kentucky állambeli Blue Grass kémiai hatóanyag-megsemmisítő üzemben tették használhatatlanná, köztük szarin idegmérget tartalmazó rakétákat.

A hágai központú Vegyifegyver-tilalmi Szervezet pénteken megerősítette az állomány megsemmisítését Kentucky államban. Jelezte azonban azt is: Washington ugyan példát mutatott cselekedetével, a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény több tagja azonban - úgy is, mint Oroszország vagy Szíria - továbbra is tárol vegyi fegyvereket. Biden az elnöki közleményben felszólította ezen országokat, hogy tartsák magukat az egyezményben foglaltakhoz.

A modern hadviselésben először az első világháború alatt vetettek be vegyi fegyvereket, melyeknek annak idején legkevesebb 100 ezer áldozatuk volt. Noha a háború utáni években született Genfi Egyezmény megtiltotta az ilyen fegyverek használatát, az országok egészen addig megtartották állományukat, amíg az egyezmény módosításával később kötelezővé nem tették azok megsemmisítését. Az Egyesült Államok vegyifegyverkészletei a hidegháború végén meghaladták a 30 ezer tonnát.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.