2024. január 31., 14:15

Jobb lesz az egykori cseh ellenzékiek nyugdíja

Legalább átlagnyugdíjat kapnak ezentúl azok az egykori cseh ellenzékiek, akik a kommunista rendszerben börtönbüntetésük, állásvesztésük vagy kényszerű külföldre távozásuk miatt keveset fizettek be a nyugdíjrendszerbe, s ezért eddig nagyon alacsony volt az öregségi nyugdíjuk. A kormány döntését Petr Pavel államfő szerdán aláírta, s a rendelet így rövidesen életbe léphet - közölte a cseh elnöki iroda.

cseh korona
Fotó: pixabay.com

A problémára, tehát az egykori másként gondolkodók jelentős részének átlagon aluli nyugdíjára a Charta 77 emberi jogi mozgalom egyik alapítója, Jiří Gruntorád tavaly decemberben hívta fel a figyelmet, amikor egyhetes éhségsztrájkot tartott a kormány épülete előtt.

Petr Fiala kormányfő akkor ígéretet tett arra, hogy a problémát mihamarabb rendezik.

A munkaügyi és népjóléti minisztérium kimutatásai szerint több száz személyről van szó. A cseh sajtó mintegy 1500 érintettről ír.

Akiknek hivatalos papírjuk van arról, hogy ellenzéki mozgalmakban tevékenykedtek, s ezért üldözték őket, automatikusan megkapják a nyugdíjkiegészítést, a többieknek ezt kérelmezniük kell.

A tárca közlése szerint jelenleg 20 635 korona a cseh átlagnyugdíj, s minimálisan ezt az összeget idén tavasztól már minden egykori ellenzéki megkapja.

Az államkincstárnak a nyugdíjemelések évi legfeljebb 30 millió koronájába kerülnek majd - jegyezte meg a ČTK hírügynökség.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.