2021. augusztus 13., 15:33

Jelentősen nőtt a törökországi áradások halottainak a száma - VIDEÓVAL

Péntekre 27-re nőtt a Törökország északi részén, a Fekete-tenger partján fekvő Kastamonu, Sinop és Bartin tartományt sújtó áradások halálos áldozatainak a száma – közölte a török katasztrófavédelem (AFAD). 

Sok áldozat
Áradások Törökországban
Fotó: TASR

Előző nap kora este még 11, a késő esti beszámolók szerint pedig 17 volt a halottak száma. Péntekre Kastamonu tartományban 25, Sinopban két ember vesztette életét. Bartinban egy eltűnt után továbbra is folyik a kutatás. Az ár számtalan autót ragadott magával, házak váltak lakhatatlanná, a földcsuszamlások miatt pedig sok út járhatatlan. Több híd is összeomlott.

A bajba jutottakat csónakkal, helikopterrel, munkagépekkel mentik a hatóságok. A munkálatokban a katonaság és a parti őrség is részt vesz. Az AFAD adatai szerint eddig 1720 embert menekítettek ki. Kastamonuban 112, Sinopban pedig 86 falu maradt áramellátás nélkül. Süleyman Soylu török belügyminiszter csütörtök éjszaka a régióba látogatott. Újságíróknak nyilatkozva azt mondta,

ez a legsúlyosabb áradás, amit valaha látott."

Murat Kurum török környezeti és városfejlesztési miniszter jelezte, hogy hozzáláttak a károk felméréséhez. A térségre szerda óta rekordmennyiségű csapadék hullott, az éves mennyiség mintegy harmada, ráadásul a várakozások szerint szombatig folytatódik az esőzés. Törökország délnyugati részében ezzel párhuzamosan már sikerült megfékezni az erdőtüzeket, amelyekből július 28. óta országszerte 299-et számláltak. Csütörtökre az összes tűzfészket ellenőrzés alá vonták a szakemberek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.