Irányváltás következhet az Osztrák Szabadságpártban

2021. június 19., 18:34
ma7 | MTI

Herbert Kickl frakcióvezető, volt belügyminiszter veszi át a Norbert Hofer lemondása után megüresedett pártelnöki tisztséget az Osztrák Szabadságpártban (FPÖ), miután a párt szombati bécsújhelyi rendkívüli kongresszusán a delegáltak 88,2 százaléka rá szavazott.

Irányváltás
Fotó: TASR
Herbert Kickl

Az 52 éves Kickl megválasztása fontos irányváltást jelez az FPÖ-ben. A döntéssel szinte minimálisra csökkent az esélye egy újabb szabadságpárti–néppárti koalíciónak szövetségi szinten. Kickl Sebastian Kurz osztrák kancellár legádázabb bírálója. A politikus szerint a kormány koronavírus elleni óvintézkedései eltúlzottak voltak.

Az FPÖ támogatottsága jelenleg 16 százalék körüli. Az új pártvezetés a felső-ausztriai tartományi parlamenti választásokon méretheti meg magát először szeptemberben.

Herbert Kickl 25 éves politikai múlttal rendelkezik, de hosszú évekig csak mint a korábbi pártvezérek, Jörg Haider és később Heinz-Christian Strache beszédíróját tartották számon. Rövid ideig tartó, a korábbi néppárti–szabadságpárti koalícióban betöltött belügyminisztersége alatt és azt követően az utóbbi években párton belül és a lakosság körében is jelentős támogatottságot szerzett.

Jó képességekkel rendelkező, de megosztó személyiségnek tartják, aki rendkívüli szónoki képességekkel rendelkezik, és – ellentétben elődjével – inkább a párt keményvonalas szárnyához tartozik.

Norbert Hofer, aki Heinz-Christian Strache 2019-es Ibiza-botránya után lett az FPÖ elnöke, június 1-jén mondott le a pártelnöki pozícióról, nem utolsósorban a Kickl és közte kialakult ellentét miatt.

Kövesse facebook oldalunkat is!