2022. július 17., 19:33

Horvátország nem engedte be a szerb elnököt az országba, a döntés nem marad következmények nélkül

Horvátország vasárnap megtagadta Aleksandar Vučić szerb elnök magánlátogatását egy második világháborús horvátországi koncentrációs táborban, ahol annak idején szerbek tízezreit gyilkolták meg a nácibarát hatóságok.

Aleksandar Vučić szerb elnök
Fotó: Facebook
Aleksandar Vučić szerb elnök

A horvát hatóságok közölték, hogy „nem hivatalos csatornákon” keresztül értesültek a szerb elnök tervezett látogatásáról a jasenovaci táborban, tájékoztat a cas.sk portál.

Gordan Grlič-Radman külügyminiszter újságíróknak azt mondta, „elfogadhatatlan” az a tény, hogy a horvát kormányt hivatalosan nem tájékoztatták a látogatásról.

„A horvát külügyminisztérium azt kívánja hangsúlyozni, hogy a külföldi tisztviselők bárminemű látogatásának tervezése során a látogatás időpontjának, jellegének és programjának mindkét fél hivatalos kommunikációját kell képeznie és megállapodás tárgyának kell lennie. Ez nem egy tengerparti kirándulás volt, egy ország államfője védett személy” – mondta Grlič-Radman.

Horvátország döntése felháborodást váltott ki a szomszédos Szerbiában, ahol a hatóságok „botrányosnak” nevezték azt.

Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter kijelentette, ezentúl minden horvát tisztviselőnek jelentenie kell minden szerbiai átutazást vagy látogatást, és „speciális ellenőrzési rendszer” alatt állnak majd.

Európa- és civilizációellenes döntés volt, és brutálisan megsértette a mozgásszabadságot Nem tudom, milyenek lesznek ezután a kapcsolataink. Ennek félelmetes üzenete van”

– mondta Ana Brnabičová szerb miniszterelnök a Pink TV-nek.

A jasenovaci táborban horvátországi szerbek, zsidók és romák tízezrei pusztultak el a második világháború alatti brutális kivégzések során. Zágráb azzal vádolja Szerbiát, hogy a kérdést belpolitikai célokra használja fel, és nem hajlandó a kilencvenes évek háborújában elkövetett saját félrelépéseivel foglalkozni. „Provokációnak tartjuk” – jegyezte meg Grlič-Radman, hozzátéve, nem tartja „őszintének” Vučič látogatását, aki számára egyáltalán nem az áldozatok tisztelete volt a lényeg.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.