2021. augusztus 27., 10:45

Halottjai is vannak a kazah robbanóanyag-raktárban történt tűzvésznek

Öt ember halt meg és mintegy kilencven megsérült a kazahsztáni lőszerraktárban csütörtök este történt tűzben és robbanásokban - közölték pénteken orosz hírügynökségek.

Katonák haltak meg
A robbanás utáni képek
Fotó: Amatőr felvételek

A korábbi hírek hatvannál több sérültről szóltak, halálos áldozatokról nem.

Az Interfax szerint mind az öt halott katona, aki tűzoltásban segédkezett, amikor a robbanások történtek. Nyolcvannyolc ember szorult orvosi segítségre, 28-at kórházban ápolnak, hatuk állapota súlyos.

Előző nap este előbb tűz keletkezett a Zsambili terület az egyik körletének raktárában, ahol a többi között az utászalakulatok robbanószereit - több mint ötszáz tonna trotilt - tárolták, majd tucatnyi robbanás történt. Mintegy hétszáz négyzetméteren égett az épület. A robbanás következtében két kilométeres sugárban repültek szanaszét a repeszek.

A raktár egy főútvonal közelében van, amely a dél-kazahsztáni Taraz városát köti össze az ország legnagyobb városával, Almatival.

A lángok elfojtásához lánctalpas tűzoltóautókat vetettek be. A tűzoltók segítségére a helyi katasztrófavédelmi erők egységeit is bevonták. A hatóságok lezárták a forgalom elől a térségbe vezető főutat és vasútvonalat, és megkezdték az alig egy kilométerre lévő, 250 lakosú Kajnar település evakuálását. Kiürítették emellett Bazarbaj, Us-Bulak és Zsanaturmisz településeket is.

A katonai körletben szolgáló a hadköteleseket a megye más katonai egységeihez menekítették.

Nurlan Jermekbajev kazah védelmi miniszter pénteken bejelentette, hogy kész lemondani a történtek miatt, de a minisztérium szerint egyelőre a robbanások következményeinek felszámolása a fontos a számára.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.