2023. szeptember 26., 20:22

Gál Kinga: Ukrajna nem csatlakozhat az EU-hoz a kisebbségi oktatás és nyelvhasználat biztosítása nélkül

Ukrajna nem csatlakozhat az Európai Unióhoz úgy, hogy a területén élő kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyarok oktatási és nyelvhasználati jogai ne lennének teljes mértékben biztosítottak - jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője Brüsszelben a Nyelvek Európai Napja alkalmából az MTI-nek nyilatkozva kedden.

Gál Kinga
Fotó: ma7.sk

A Nyelvek Európai Napja alkalmából európai kisebbségi közösségek képviselői kisebbségi nyelvű szótárakat adtak át Brüsszelben az Európai Történelem Háza kiállítása számára.

Gál Kinga az eseményen kijelentette:

az anyanyelv használatának biztosítása, valamint oktatása fontos az uniós tagállok mellett a csatlakozásra váró tagállamokban is.

Kiemelte: az elmúlt időszakban az oktatás és a nyelvhasználati jogok tekintetében láthatóvá vált, mennyire sérülékenyek a kisebbségi közösségek. Szavai szerint az őshonos kisebbségi nyelvek védelme szavatolhatja csak az identitás megőrzését. Ennek egyik fő eszközét pedig a kisebbségi nyelvű oktatás biztosítása jelenti - emelte ki.

A megmaradás szempontjából fontos a nyelv megőrzése, hiszen, ahogy Széchenyi István mondta, nyelvében él a nemzet

- fogalmazott.

Gál Kinga reményét fejezte ki, hogy a kiállított szótárak a korábbinál jobban felhívják majd a figyelmet az Európai Unió gazdag kulturális és nyelvi örökségére, mindazokra a nemzetekre és nyelvekre, amelyek - mint kiemelte - már évszázadok óta léteznek a kontinensen.

Vincze Loránt,

a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) EP-képviselője beszédében kijelentette: többet kell tenni az anyanyelv védelméért a nyelvvesztés és a kisebbségi kultúrák eltűnésének megakadályozása érdekében.

Elmondta, a kisebbségi közösségek eltérő körülmények között élnek az Európai Unió országaiban. Anyanyelvük használatához való joguk is rendkívül változatos annak ellenére, hogy az "egység a sokféleségben" uniós jelmondat szerint minden közösségnek "otthon kell éreznie magát" Európában - mondta.

A kisebbségek kultúráját óvni és táplálni kell. Támogatásra szorul, és nagyobb figyelmet érdemel az Európai Unió részéről

- fogalmazott.

Az EP-képviselő hangsúlyozta: az Európai Történelem Háza számára átadott kisebbségi szótárak hidat jelentenek a kultúrák között. Segítségükkel a múzeumba látogatók átfogó betekintést kaphatnak Európa kulturális és nyelvi örökségébe, valamint előmozdítják a párbeszédet és hozzájárulnak a békéhez - tette hozzá Vincze Loránt.

A strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács főtitkára, Marija Pejcinovic Buric, az évforduló kapcsán közzétett nyilatkozatában emlékeztetett: Európában több mint 225 őshonos nyelvet beszélnek, - szavai szerint - nem számítva azokat a nyelveket, amelyek a migráció útján érkeztek a kontinensre.

A Nyelvek Európai Napja arra emlékeztet bennünket, hogy a nyelvtanulás egy lépést jelent a nyitottság és más kultúrák iránti tisztelet felé

- fogalmazott.

Közölte továbbá, a Nyelvek Európai Napjának célja, hogy tudatosítsa a nyelvtanulás fontosságát a többnyelvűség és az interkulturális megértés növelése érdekében. Előmozdítsa Európa gazdag nyelvi és kulturális sokszínűségét, valamint ösztönözze az egész életen át tartó nyelvtanulást - emlékeztetett az Európa Tanács főtitkára.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.