2023. november 12., 18:18

Finnország légvédelmi rakétarendszert vásárol Izraeltől

Finnország Dávid parittyája típusú légvédelmi rakétarendszert vásárol Izraeltől - közölte vasárnap az izraeli védelmi minisztérium.

Kell nekik nagyon
Dávid parittyája
Fotó: Wikipédia

A tárca történelminek nevezte a 317 millió euró értékű szerződést, amelyet most írtak alá az újdonsült NATO-tagországgal.

Az amerikai hadiipari cégekkel közösen kifejlesztett rendszer a gyártó szerint képes ballisztikus rakéták, manőverező robotrepülőgépek, drónok és egyéb légi eszközök megsemmisítésére.

Finnország, amely idén csatlakozott az észak-atlanti szövetséghez, már nem sokkal később bejelentette azon elhatározását, hogy vásárolni akar a szóban forgó izraeli légvédelmi rendszerből.

Szeptemberben Izrael Németországgal is aláírt egy szándéknyilatkozatot a Nyíl 3 nevű izraeli légvédelmi rendszer németországi telepítéséről. Németország tavaly elindította az Európai Égi Pajzs Kezdeményezés (ESSI) elnevezésű programot, amelynek célja a légvédelmi együttműködés fokozása a NATO védelme alá tartozó európai térségben.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.