2023. augusztus 13., 19:44

Finn képviselő: Finnországnak hosszú távon az EU-ból történő kilépésre kellene összpontosítani

Finnországban hosszú távon az Európai Unióból történő kilépésre kellene összpontosítani, de az Ukrajna elleni orosz támadás miatt egyelőre az a legfontosabb, hogy az európai egység fennmaradjon - jelentette ki szombaton Jussi Halla-aho, a finn kormánykoalícióban részt vevő Finnek párt képviselője.

Halla-aho a bevándorlásellenes Finnek által még 2019-ben felvázolt "Fixit"-politika kidolgozója, a párt várhatóan őt indítja majd elnökjelöltként a jövő januári elnökválasztáson. Bár felmérések szerint valószínűtlen, hogy nyerne, nézetei nagy befolyással bírnak a párt berkeiben.

A Finnek szombati kongresszusa előtt Halla-aho arról beszélt a Reuters hírügynökségnek, hogy "indokolt hosszú távon arra készülni, hogy elhagyják az EU-t", mert nézete szerint olyan "demokratikus deficit" áll fenn, amellyel a közösség korlátozza a tagállamok szuverenitását. Hozzátette ugyanakkor: azt belátják, hogy

a jelenlegi helyzetben egy töredezett Nyugat-Európa sokkal gyengébb lenne a totalitariánus országokkal szemben".

A Finnek párt soraiban többen is egyetértenek ezekkel a nézetekkel. Ville Tavio külkereskedelmi miniszter azt mondta, pártja, amíg kormányon van, nem járul hozzá újabb közös uniós hitel felvételéhez.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.