2022. szeptember 15., 21:01

Ferenc pápa a vallásközi párbeszéd fontosságát hangsúlyozta a világvallások vezetőinek kongresszusán

Ferenc pápa a vallásközi párbeszéd értékét hangsúlyozta, és elítélte a "háborús őrületet" a világvallások vezetőinek kongresszusán elmondott záróbeszédében csütörtökön a kazah fővárosban.

Ferenc pápa
Fotó: TASR/AP

A katolikus egyházfő dicsérte a vendéglátó ország kormányát a kongresszus megrendezéséért, és ismételten hangsúlyozta, hogy "a vallás sohasem használható fel háborúk igazolására", amivel az AP amerikai hírügynökség szerint az Orosz Ortodox Egyháznak az ukrajnai háborút támogató álláspontjára célzott. A háromnapos rendezvényen mintegy 80 muzulmán, keresztény, zsidó, buddhista és taoista vallási vezető tanácskozott. Erőteljesebb vallásközi együttműködést sürgettek a háborúk, a szegénység, az éghajlatváltozás és a világot sújtó más nagy problémák elleni küzdelemben. 

Ferenc pápa az Orosz Ortodox Egyház képviselőivel tartott korábbi találkozója után azt mondta, hogy "fegyverek helyett sürgősen békére lenne szüksége a világnak, és a résztvevők neve csak akkor kerülhet be az évkönyvekbe, ha Isten nevében a béke ügyét szolgálják".

A kongresszuson azonban egy figyelmeztető üzenet is elhangzott, amelyet Atanáziusz Snajder, Asztana segédpüspöke, Ferenc pápa egyik fő bírálója fogalmazott meg. A főpap azokhoz a konzervatív bíborosokhoz és püspökökhöz tartozik, akik a pápa több korábbi megnyilvánulását és állásfoglalását is bírálták olyan témákban, mint a válás, újraházasodás, homoszexualitás és a vallásközi párbeszéd "túlzásai".

Snajder püspök Ferenc pápának a kairói al-Azhar Egyetem imámjával együtt kiadott 2019-es nyilatkozatát is bírálta, amelyben a többi között azt írták, hogy "minden vallás Isten akarata szerint való". A vitatott dokumentum katolikus bírálói szerint az a nézet, mely szerint Isten egy plurális vallásfelfogást képviselne, relativizmust eredményez, azt feltételezi, hogy minden vallás egyformán Istenhez vezet, miközben a Vatikán szerint a katolicizmus az üdvözülés felé vezető igaz út. Snajder szerint a pápának meg kellene fontolnia, hogy a jövőben is részt vegyen-e ilyen vallásközi konferenciákon. Később újságíróknak nyilatkozva azt mondta, fenntartja tiszteletteljes tanácsként megfogalmazott kritikáját a pápa felé, mert segíteni akar az egyháznak.

A kongresszus elején Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök példaként említette Ferenc pápa Mindnyájan testvérek (Fratelli tutti) kezdetű enciklikáját, amelynek az elnök szerint "nagy történelmi jelentősége" van. Az enciklika "fontosságát és értékét" a világvallások hívei közötti béke, párbeszéd, kölcsönös megértés és tisztelet szempontjából a kongresszus zárónyilatkozata is kiemelte. 

A záródokumentum szerint "a szélsőségesség, radikalizmus, terrorizmus, a háború és az erőszak semmilyen formája sem kapcsolódhat a valláshoz, és a leghatározottabban visszautasítandó". A dokumentumban - Oroszország vagy bármely más háborúban álló ország említése nélkül - arra kérik a világ vezetőit, hogy hagyjanak fel minden agresszív és destruktív retorikával, amely a világ destabilizálásához vezet, és vessenek véget minden konfliktusnak és vérontásnak a világon.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.