2024. február 11., 17:05

Félmillió embert hívnának be katonának Ukrajnában – mégis hogyan?

A kijevi vezetés a háború harmadik évéhez közeledve újabb félmillió embert hívna be a hadseregbe. A mozgósítási törvény nagy társadalmi ellenállásba ütközött, egyelőre első olvasatban fogadta el az ukrán parlament. A fokozódó háborús fáradtság mellett az éleződő belső viták is nehezítik Ukrajna helyzetét, Zelenszkij elnök néhány napja megszabadult riválisától, Zaluzsnij főparancsnoktól. Az elmúlt hetek történéseiről és a háború kilátásairól Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértőt, nyugállományú ezredest kérdeztük.

Ukrajna
Képünk illusztráció
Fotó: TASR/AP

„A legnagyobb probléma ma Ukrajnában az, hogy nincs elég ember a hadseregben, a mozgósítási szabályok módosításával ezen a helyzeten akarnak változtatni.

Értsd, az ukrán hadsereg jelenleg nem rendelkezik elég katonával ahhoz, hogy folytassák a tavaly nyáron indított, kudarcba fulladt ellentámadást. Ugyanakkor a kijevi vezetés deklarált politikai célja az oroszok által megszállt területek visszaszerzése, ez pedig csakis támadó hadműveletekkel lehetséges.

A napokban leváltott Zaluzsnij főparancsnok nyilatkozott úgy, hogy a háború folytatásához félmillió katona besorozására és számos hiányzó haditechnikai eszköz pótlására lenne szükség” – emlékeztetett Kis-Benedek József.

Nagy felháborodást váltott ki a mozgósítási törvényjavaslat

A szakértő szerint egy másik kérdés, hogyan lehetséges ennyi ember besorozása. „A nagy felháborodást kiváltó, egyelőre első olvasatban elfogadott mozgósítási törvény felszólítja a külföldön élő hadköteles ukránokat, hogy térjenek haza.

Nem tartom életszerűnek, hogy azok az ukránok, akik külföldre menekültek, erre a felszólításra visszatérjenek. Még akkor sem, ha a befogadó ország esetleg erre kényszerítené őket, sokan közülük vélhetően még ezt megelőzően inkább egy harmadik országba mennének.

Szintén sokakat felháborított Ukrajnában, hogy a besorozás alól többen jogosulatlanul kaptak mentességet, mint például a politikusok gyermekei. Nyilván a korrupció, a hadkiegészítő parancsnokok megvesztegetése sem akadályozható meg egy törvényjavaslattal. Nehéz megjósolni, milyen módosítások lesznek végül a mozgósítási szabályokban, az biztos, elhúzódó politikai viták várhatók a törvényjavaslat kapcsán” – húzta alá Kis-Benedek.

kis benedek
Kis-Benedek József: Az ukrán hadsereg jelenleg nem rendelkezik elég katonával ahhoz, hogy folytassák a tavaly nyáron indított, kudarcba fulladt ellentámadást
Fotó:  hirado.hu
Az ukrán hadsereg legnagyobb problémája az emberhiány

„Az ukrán hadkiegészítő parancsnokságok jelenleg hiányos információkkal rendelkeznek a hadkötelesekről, az új mozgósítási törvénytől előrelépést remélnek a hadra fogható korosztályok összeírása kapcsán is.

Vagyis első lépésként nem közvetlen mozgósításról van szó, hanem a hadkötelesek nyilvántartásba vételéről. Ilyen nyilvántartásba vétel nagyon sok helyen van Európában is. Ezt sokkal inkább elérhető célnak látom”

– hangsúlyozta Kis-Benedek. A szakértő hozzátette, „az elmúlt hónapokban nagy figyelmet váltott ki a nők esetleges mozgósítása. Ez sem lenne példátlan a világban, főként, hogy a behívás nem feltétlenül jelent közvetlen frontszolgálatot. Az persze nyilvánvaló, hogy egy ilyen felvetés komoly vitákat vált ki, márpedig az ukrán vezetésnek egyértelműen az lenne az érdeke, hogy minél gyorsabban elfogadja a parlament az új mozgósítási törvényt”.

Kijevet sürgeti az idő, hogy feltöltse a hadsereg sorait, ha még az idei évben szeretne katonai sikereket elérni Oroszországgal szemben. Jelenleg ugyanis a fronton az oroszok kezdeményeznek, és a közelgő elnökválasztás miatt Moszkvának is szüksége van felmutatható sikerre.

Ilyen lehet a Donyeck előterében fekvő Avgyijivka elfoglalása. Ugyanakkor Moszkva távlati célja az Oroszországhoz csatolt négy megye teljes elfoglalása. Az ukránok eközben a tengeren támadnak, és visszaszorították az orosz haditengerészetet a Krím keleti oldalára” – foglalta össze a jelenlegi katonai helyzetet Kis-Benedek József.

Zelenszkij mindent végrehajt, amit az amerikaiak kérnek tőle

„Valerij Zaluzsnij leváltása az ukrán hadsereg főparancsnoki tisztéből nem volt váratlan annak ismeretében, hogy éles konfliktus alakult ki közte és Volodimir Zelenszkij elnök között. Zaluzsnij egyre kevésbé mutatkozott késznek arra, hogy Zelenszkij akaratának megfelelően járjon el, és mivel a székéről az államfő dönt, a leváltás kapcsán azt is mondhatnánk, nincs itt semmi látnivaló, a politikai vezető visszahívta a neki alárendelt főparancsnokot. Az elnök döntése azért kapott ekkora figyelmet, mert Zaluzsnij a fegyveres erők soraiban, de általában az ukrán emberek körében is jóval népszerűbb, mint Zelenszkij. Ez felveti annak a lehetőségét, hogy Zaluzsnij politikai pályára lépjen, és akár Zelenszkij utóda legyen. Ezért szerette volna az elnök, hogy Zaluzsnij más beosztásban, akár tanácsadóként, a hadsereg kötelékében maradjon.

Zelenszkij népszerűsége az utóbbi időben meredeken esett, köszönhetően annak, hogy mindent végrehajt, amit a nyugati vezetők, különösen az amerikaiak kérnek tőle. Ezek a lépései nem egyszer állították szembe Zelenszkijt az ukrán hadsereg vezetésével, és ez vezetetett a fokozódó bizalmatlansághoz közte és Zaluzsnij között”

- fogalmazott Kis-Benedek.

Zaluzsnij utóda embertelen parancsnok hírében áll

„Az új főparancsnok, Olekszandr Szirszkij, a szárazföldi erők korábbi parancsnoka kezdetben vonakodott elfogadni az új megbízatást, de Zelenszkijnek mégis sikerült őt meggyőznie.

Szirszkij embertelen parancsnok hírében áll, aki habozás nélkül hajlandó feláldozni a katonák életét a kitűzött cél érdekében. Vagyis várhatóan az új főparancsnok, Zaluzsnijtól eltérően, feltétlenül engedelmeskedni fog a politikai vezetés akaratának

– húzta alá Kis-Benedek József.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.