2023. február 3., 09:59

Felmérés: csak a németek alig több mint harmada bízik a hadseregben

A németek alig több mint egyharmada bízik a német hadseregben (Bundeswehr) - derül ki az ARD német közszolgálati műsorszolgáltató megrendelésére készített reprezentatív felmérésből, melyet csütörtök este ismertetett a televízió.

Itt jól mutatnak
Fotó: Bundeswehr

Az ARD szerint 1998 óta nem volt ilyen alacsony ez az arány. A felmérés legutóbbi elvégzésekor 2020-ban az arány még 59 százalék volt.

A válaszadók csupán 38 százaléka szerint lenne képes a Bundeswehr a szövetségeseivel együtt visszaverni a NATO területe ellen irányuló támadást, miközben 54 százalék szerint erre kevéssé, vagy egyáltalán nem lenne képes.

A megkérdezettek mindössze 8 százaléka mondta azt, hogy bízik, vagy nagymértékben bízik abban, hogy a hadsereg felszerelése megfelelő feladatainak ellátásához, míg az emberek 85 százaléka kevéssé, vagy egyáltalán nem bízik ebben.

A hadsereg egészét tekintve mindössze 35 százalék mondta azt, hogy bízik a Bundeswehrben. Valamint 60 százalékuk abban sem bízik, hogy a Bundeswehrben eléggé tesznek a szélsőjobboldali eszmék terjedése ellen a katonák körében.

A felmérés 1328 ember megkérdezésével készült január 30-án és február 1-jén, hibahatára pedig 2-3 százalék.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.