2020. november 26., 13:42

Fehérorosz válság - Moszkva és Minszk továbbra is kitart stratégiai kapcsolatainak megerősítése mellett

Oroszország és Fehéroroszország elkötelezett a szövetségi és stratégiai kapcsolatok megerősítése, illetve a legmagasabb szinten korábban elfogadott megállapodások mellett - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön Minszkben.

201803171124490.b_szergej-lavrov-reuters.jpg

A tárcavezető azt követően nyilatkozott, hogy megbeszélést folytatott Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel.

Hangsúlyozta, országaik nyugodtan viszonyulnak ahhoz, hogy a Nyugat megpróbál beavatkozni belügyeibe, Minszknek és Moszkvának megvan minden eszköze ahhoz, hogy megvédje függetlenségét.
Mint kifejtette, a "nyugati országokban dokumentumokat fogadnak el" a demokrácia előmozdításáról Oroszországban és immár Fehéroroszországban is. Ezekre azonban nyugodtan tekintenek, mivel Oroszország és Fehéroroszország szövetségi állam, amely meg tudja védeni magát - mondta az orosz diplomácia vezetője.

Lukasenkával tartott megbeszéléséről Lavrov azt mondta, azon szó esett a köztük és a nyugati országok, a NATO, az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti viszonyról is.

Szólt arról is, hogy orosz részről számos olyan kezdeményezéssel álltak elő, amelyek véleménye szerint fontosak a fehérorosz társadalom szempontjából. Ahogy azt Vlagyimir Putyin orosz elnök is hangsúlyozta, Moszkva érdekelt abban, hogy ezek megvalósuljanak.

A külügyminiszter ezzel utalt Lukasenka korábban többször kifejtett véleményére, hogy országának társadalmi berendezkedése részben tekintélyelvű jellegű, ezért szükséges egy olyan rendszert kialakítani, amely nem kötődik az államfő személyéhez.

Ezzel összefüggésben Lukasenka kész elnöki jogkörének egy részét feladni, de csupán egy alkotmányos reform keretében, és álláspontja szerint új választások megtartásáról is csak az alkotmány reformja után eshet szó.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.