2024. március 2., 12:35

Fehérek meggyilkolására buzdító mozgalom lehet az új dél-afrikai kormány része

Az ismételten fehér farmerek meggyilkolására buzdító Julius Malema pártja, a Harcosok a Szabad Gazdaságért (EFF) nagy valószínűséggel része lehet a következő dél-afrikai kormánynak – írta párttámogatottsági felmérésekre hivatkozva a frontpagemag.com.

 

Keresztmező Dél Afrikában az ott meggyilkolt fehér farmerek emlékére.
Keresztmező Dél Afrikában az ott meggyilkolt fehér farmerek emlékére.

Az ország harmadik legnagyobb politikai erejének számító párt elnöke, tavaly nyáron azzal vált az ország határain túl is hírhedté, hogy a szervezet egyik ünnepségén elénekelte a helyi „fekete folklór” részét képező közismert dalt, amelynek címe Öld a búrt! (Kill the boer), amit a fekete politikus a félreértések elkerülése végett még megfűszerezett egy-egy Öld a farmert bekiabálással is. Mint ismeretes, Dél-Afrikában folytatódó problémát jelent a fehér lakosság elleni erőszak, amelynek legfőbb célpontjai a fehér farmerek, akik közül az apartheid rendszer 1994-ben történt megdöntése óta már több ezret gyilkoltak meg. A folytatódó tragédiára – amelyet gyakorlatilag érdemi beavatkozás nélkül követnek szemmel a helyi kormányok – egy a meggyilkoltaknak emléket állító fehér keresztekből állított park is emlékeztet.

A fekete kontinens egykori gazdasági hatalmának számító Dél-Afrikai Köztársaságot gyakorlatilag már évtizedek óta az államadósság és a már harminc százalék körüli munkanélküliség folyamatos növekedése sújtja. A jelenlegi dél-afrikai kormányban az - anno még Nelson Mandela nevével fémjelzett - Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a vezető erő. Az ANC támogatottsága 50 százalék alatti, a Julius Malema vezette EFF pedig 16 százalék körüli szavazóbázist tudhat maga mögött.

 

Julius Malema - EFF

 

Ez utóbbi adat azért is megdöbbentő, mivel a párt és vezetője azonfelül, hogy kendőzetlen fehérellenes politikát hirdet, ismétlődően tesz az ország fehér lakosainak fizikai megsemmisítését, kiirtását célzó felszólításokat. A helyi körülményeket jól jellemzi, hogy teheti ezt bármiféle állami represszió nélkül, sőt a párt támogatottsága azt jelzi, hogy gyakorlatilag minden hatodik dél-afrikai egyetért az általuk hirdetett fehér-ellenes rasszista elképzelésekkel.

A dél-afrikai helyzet valamilyen oknál fogva hosszú távon kívül esik annak a fősodrú liberális sajtónak az érdeklődési körén, amely egyébként hajlamos minden vele ellentétes véleményt rasszistának, homofóbnak, kirekesztőnek, nácinak stb. bélyegezni és teljes mellszéleséggel támogatja a fekete kontinensről és az Ázsiából Európába irányuló illegális bevándorlást. Kíváncsiságra adhat okot a költői kérdés, hogy vajon ugyanígy állnának e hozzá ahhoz, ha történetesen a dél-afrikai fehér lakosság döntene az Európába telepedés mellett? Bár erre vélhetően nem kerül majd sor, a dél-afrikai kormányok számára tanulságként szolgálhatna Zimbabwe esete, ahol Robert Mugabe elnöksége idején kisajátították a fehér farmerek földjeit őket pedig elüldözték. A következmény: az Afrika egykoron egyik legnagyobb élelmiszer termelő országában néhány év alatt éhínség alakult ki.

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.