2023. május 15., 17:21

"Faji háborúra" készült a kiszivárogtató?

Újabb Discord-csevegések, lövöldözős videók és interjúk láttak napvilágot az amerikai sajtóban, melyek árnyalhatják a kiszivárogtató Jack Teixeiráról kialakított képet.

A hudsoni Dennis Conlon volt Jack Teixeira egyedüli támogatója a bíróság épülete előtt
A hudsoni Dennis Conlon volt Jack Teixeira egyedüli támogatója a bíróság épülete előtt
Fotó: Boston Herald

Április első hetében járta be a világsajtót az eddig utolsó amerikai kiszivárogtatási botrány, mely már előtte hetekkel is izgalomba tartotta az amerikai hírszerző közösséget.

Tisztában vagyunk a közösségi médiában megjelent bejegyzésekkel, és a minisztérium felülvizsgálja az ügyet"

- mondta az eset napvilágra kerülése után Sabrina Singh, a Pentagon sajtótitkár-helyettese.

Április hetedike után a Telegramon és a Twitteren még napokig bukkantak fel újabb és újabb információk, míg végül sikerült lokalozálni az "ősforrást" a számítógépes játékok felhasználói körében népszerű Discord szerveren.

Arról a sajtóban és a szakmai berkekben egyaránt komoly viták folytak, hogy a dokumentumok hitelesek-e vagy manipuláltak, az viszont mindenképpen az eset komolyságát mutatja, hogy a hivatalban levő amerikai elnök is megszólalt az eset kapcsán. Április 13-án Joe Biden azt nyilatkozta: Teljes körű vizsgálat zajlik az amerikai hírszerző szervek és az igazságügyi minisztérium részéről a kiszivárgott katonai dokumentumok ügyében, és szorul a hurok a tettes körül.

A The Washington Post című amerikai napilap nem sokkal korábban arról írt, hogy a kiszivárogtatás mögött egy 20 év körüli férfi állhat, aki egy katonai támaszponton dolgozott, Biden tehát biztosra ment, amikor íróországi látogatásán az idézett nyilatkozatot adta, a következő nap állig felfegyverzett FBI-ügynökök őrizetbe is vették a 21 éves Jack Teixeirát, a Légi Nemzeti Gárda 102. hírszerző szárnyának minősített anyagokhoz való hozzáférési jogosultságokkal rendelkező informatikai munkatársát.

Az ügyről, ahhoz képest, hogy mennyire kényes, viszonylag sok információ látott napvilágot, bár az nehezen hihető, hogy az amerikai sajtó egy lépéssel a hírszerzés előtt járt volna Jack Teixeira kapcsolatrendszerének feltárásában. A kiszivárogtató motivációjáról viszont sokáig nem tudhattunk semmi biztosat, igazából ma sem tudunk. Az amerikai sajtó egy részében erősen tartja magát az a narratíva, mely szerint Teixeira csak fel akart vágni a discordos haverjai előtt.

A  londoni, baloldali Guardian hasábjain, Nancy Jo Sales tollából megjelent cikk is azt a vonalat erősíti, mely szerint Teixeira – akire akár 25 évi szabadságvesztés is várhat, elméletileg lehetséges volna a halálbüntetés kiszabása is, bár az ötvenes évek óta amerikai állampolgárt nem végeztek ki kémkedésért – csak egy identitáskeresési folyamatában megtévedt fiatal felnőtt.

"Teixeira története a Z generációs fehér hímek egy törzsét testesíti meg, akiket éppúgy az internet sötét zugai neveltek fel, mint a szüleik" – írja. Az írónő szerint az amerikai hadsereg elgondolkodhat azon, hogyan bánjon a katonák új generációjával, akik olyan technológián nevelkedtek, amely olyan dicsőséget ígér nekik, amely vetekszik azzal, amit valaha a háborúban találtak volna.

Az ügyet szorosan követő Washington Post hétvégén rukkolt elő újabb információkkal, melyek ezt a képet némileg felülírják. A lapnak sikerült hozzáférnie eddig nem publikált videókhoz, illetve interjúkat készített Teixeira barátaival. Ezen, új információk szerint a fiatal férfi erőszakos küzdelemre készült vélt ellenségeinek haza – a feketék, a liberálisok, a zsidók, a melegek és a transzneműek ellen.

Teixeira bejegyzéseiben a mainstream médiát zogshitnek nevezte, ahol a zog a "Zionist Occupied Government" cionisták által megszállt kormányzat rövidítése. Állítólagos közeli barátai szerint néhányszor használta a faji háború kifejezést is, illetve többször is rasszistának nevezte magát.

A Washington Post egyik forrása szerint "Teixeira nagyon boldog volt", amikor 2019-ben egy fehér faji felsőbbrendűség mellett elkötelezett lövöldöző 51 személy ölt meg egy új-zélandi mecsetben. Állítólag a saját, egykori középiskolája ellen is támadást tervezett.

Az amerikai lapnak eddig nem publikált videókhoz is sikerült hozzájutnia, amelyeken a férfi házuk hátsó udvarában, illetve egy közeli lőtéren lövöldöz. Az egyiken, mielőtt a tárat kilőné, rasszista rágalmakat kiabál, ami biztos nem lesz előnyére a tárgyalás során.

Teixeirának letartóztatási tárgyalására eredetileg múlt csütörtökön került volna sor, de a tárgyalást törölték. Az új időpont egyelőre nem ismert.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.