2022. október 10., 08:40
Frissítve: 2022. okt. 10. 11:27

Robbanások Kijevben, a szlovák határtól 300 kilométerre is lőttek

Több erős robbanás rázta meg hétfő reggel az ukrán főváros, Kijev központját – jelentette a helyszínen lévő sajtó és a város polgármestere. Találat érte az ivano-frankivszki hőerőművet is. Ez a város a szlovák határtól közúton alig 300 kilométerre van, légvonalban még kevesebb.

orosz-ukrán háború - Kijev
Fotó: TASR/AP
Az AFP és a Reuters hírügynökség is szemtanúkra hivatkozott.

A detonációk helyi idő szerint 8.15 órakor történtek.

A robbanások előtt megszólaltak a légvédelmi szirénák. A belvárosból sűrű fekete füst emelkedett az égbe.

A becsapódások tényét megerősítette Vitalij Klicsko kijevi polgármester is.

Orosz Telegram-csatornák tudni vélik, hogy a krími híd elleni támadás ellencsapása zajlik, bár hivatalos orosz források ezt ebben a formában eddig nem erősítették meg.
Az Orosz Nyomozó Bizottság a híd elleni támadást terrorizmusnak minősítette. 
Az Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB közlése szerint az ukrán titkosszolgálatot külföldről és Oroszországból egyaránt segítették a hídon végrehajtott robbantás kivitelezésében.
A krími hídon történt robbantás után több, Kreml-közeli Telegram-csatorna jelezte, hogy válaszul civil infrastruktúra elleni csapások várhatók. 

Leállították a kijevi metró egyik szakaszán a közlekedést. De, ahogy a videón látszik, a világítás egyelőre üzemel. 
https://t.me/vorposte/28634
Több orosz és ukrán csatornán is szerepel egy szelfi videót készítő nő, akinek a felvételén egy rakéta becsapódása hallható. A felvételen a környezet nem nagyon látszik, a hitelességét egyelőre nem sikerült más forrásokból ellenőrizni. Az eredeti leírás szerint Kijevben készült.   Ide kattintva érhető el.

 

Dnyipróban – oroszosan Dnyepropetrovszkban – találat ért egy gyárat. 
https://t.me/vorposte/28635
 
Az egyik rakétatalálat az Ukrán Biztonsági Szolgálat (Служба безпеки України SBU) Vlagyimirszkaja épülete közelében történt.  
 Ukrán sajtóbeszámolók szerint leállt a kijevi piros metróvonal. Kijevben három metróvonal épült meg, és három áll tervezés alatt. A piros vonal 1960-ban indult, 14,07 km hosszú, 18 állomása van. 

 

 Megszűnt az áramszolgáltatás Lvivben és Zsitomirban.
Helyi idő szerint 8.18-kor találat érte a Klicsko gyalogos és kerékpáros hidat. A becsapódást a híd biztonsági kamerája rögzítette. 

 

A Hmelnyicki régió infrastruktúráját is rakétacsapás érte.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt közölte, hogy az ország egész területén történtek légicsapások. A lakosságot arra kérte, maradjanak az óvóhelyeken.  
 A Netblocks szerint a Hlemnyicki, a Lvivi, a Poltavai régiókban, Harkivban és Zsitomirban nincs internet.
nincs internet
Fotó:  Netblocks

Bulkin krivoj rogi vezető szerint Asztrahánból 47 rakétát lőttek ki.
Kijev ellen reggeltől mostanáig, közép-európai idő szerint 10:15-ig öt hullámban történtek rakétacsapások.
A Szumi régióban is gondok vannak az áramellátással. Konopton városában egy gépgyárat ért találat. 

A harkivi metró nem közlekedik. A városból négy robbanást jelentettek. 
A Kijevi 101 Tower irodaház és üzleti központot is találat érte. A közölt videók kísértetiesen hasonlítanak 9/11 felvételeire.

Tower 101
A Tower 101 épülete

 

Találat érte a Kijev központjában található Sevcsenko parkot is.
Minden vonalon felfüggesztették a metróközlekedést Kijevben.
A lvivi hatóságok szerint a városban a hőerőművet ért találat miatt nincs melegvíz, a város egy részében szünetel az áramszolgáltatás, és a közlekedési lámpák egyharmada nem működik.  

Ez egy kemény reggel, terroristákkal van dolgunk, mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a támadásokra reagáló videóban, melyet Kijev központjában vett fel. 36 perce tette közzé. "Pánikot és káoszt keltenek, el akarják pusztítani az energiarendszerünket" – mondta. 

 Bár a Kijev elleni támadás kapja a legnagyobb visszhangot a nemzetközi sajtóban, azt látni kell, hogy egy nagy, jól összehangolt támadásról van szó, összesen 16 város/régió ellen.

célpontok
Rakéta- és légicsapások Ukrajna ellen, október 10-én

Sorozatos rakétatámadások Ukrajna szerte. Putyin egyedüli taktikája a békés ukrán városok elleni terrorizmus, de ez nem fogja megtörni Ukrajnát – írta Twitter-üzenetében Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, aki szerint mindez egyben válasz is azoknak, akik Putyinnal képzelik el a békét. Putyin terrorista, aki rakétákkal beszél – írta. 

Ramzan Kadirov csecsen elnök már válaszolt is Volodimir Zelenszkij videójára.
"Zelenszkij panaszkodik a Kijevet és més városokat ért becsapódások miatt. Hogy gondoltad, te balek Zelenszkij, neked szabad, másoknak nem? Nyolc évig lehetett bombázni civileket, tönkretenni Luhanszk városait, lőni egy atomerőművet, hidakat robbantani, fontos objektumokat lőni, és amikor a te városaidat érte találat, akkor ez hirtelen tilos mások számára?
Figyelmeztettünk, Oroszország még igazábül el sem indult, úgyhogy ne panaszkodj – írta Kadirov. A csecsen vezérnek nagyon aktív a követőbázisa a Teklegramon, tíz perc alatt több, mint 30 ezer lájkot kapott ez a poszt.

https://t.me/RKadyrov_95/2962
A nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkba is több rakéta csapódott be kritikus infrastrukturális létesítményekbe, a Burstyinszka hőerőműbe.

Kalibr rakéták tömeges kilövését észlelték a Fekete-tengerről.
Harkivban teljesen megszűnt az áramellátás. 
A bombázások miatt Ukrajna teljes területén áramszünet lehetséges – írja az Ukrenergo.
Dmitro Kuleba külügyminiszter egy videót tett közzé, amelyen azt kéri a lakosságtól, készítsenek elő maguknak vizet, élelmiszert, és töltsék fel a telefonjaikat. Ez utóbbi ott, ahol már nincs áram, nem lesz egyszerű. 
 Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége felszólította az amerikai állampolgárokat, hogy amikor ezt biztonságosan megtehetik, hagyják el Ukrajnát.
Beidézték a chișinăui orosz nagykövete a külügyminisztériumba, mert Moldova területe felett orosz rakétákat véltek átrepülni, és ezt nehezményezték.  
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.