2022. október 27., 16:39
Frissítve: 06:49

Nem 15, hanem 45 nappal hosszabbította meg Csehország a szlovák határ ideiglenes ellenőrzését

A cseh kormány további 15 nappal hosszabbította meg az ideiglenes határellenőrzést Szlovákiával, mondta el a csütörtöki kormányülés után Petr Fiala cseh kormányfő. Az ellenőrzések tehát legalább november 12-ig maradnak érvényben.

szlovák-cseh határ határellenőrzés
Fotó: TASR

A cseh rendőrség adatai szerint az elmúlt napon 212 illegális bevándorlót, valamint egy embercsempészt tartóztattak fel a határon. Közülük 83-at Szlovákiában küldtek vissza - szól a tájékoztatás.

A szeptember 29. óta bevezetett ideiglenes határellenőrzés óta mintegy 5 és félezer migránst, valamint 74 embercsempészt vettek őrizetbe a cseh-szlovák határon.

Az ellenőrzéseket elsősorban a Szíriából Törökországon keresztül Németországba és Ausztriába tartó illegális menekültek feltartóztatása végett vezették be. A cseh kormány előbb 10 naposra tervezte az intézkedést, majd 20 napos meghosszabbításáról döntött.

Csehország saját hatáskörben november 28-ig hosszabbíthatja meg még a határellenőrzést, az esetleges további meghosszabbításhoz az Európai Bizottság jóváhagyására van szüksége.

Ellentétben Petr Fiala cseh kormányfő tájékoztatásával nem 15, hanem 45 nappal hosszabbította meg Csehország a szlovák határ ideiglenes ellenőrzését. Erősítette meg Ondřej Krátoška, a cseh belügyminisztérium szóvivője.

Fiala a cseh kormány csütörtöki ülését követően jelentette be a 15 napos hosszabbítást, szavait azonban nem sokkal később pontosította a belügyminisztérium. Krátoška elmondta, a kormány előbb 15 napos hosszabbítást fogadott el, majd további 30 nappal toldotta meg azt. „Az első, 15 napos hosszabbítást a schengeni kódex 28-as cikkének harmadik bekezdése, a másodikat a 25-ös cikk harmadik bekezdése alapján fogadta el a kormány” – magyarázta Krátoška.

A határellenőrzés így legalább december 15-ig érvényben marad. Minimum 15 napig a cseh rendőrség mellett a hadsereg 80 katonája és a vámhatóság 60 alkalmazottja is részt vesz az ellenőrzésekben.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.