2021. augusztus 13., 12:15

Emmanuel Macron nem utazik New Yorkba

Antiszemitizmus miatti aggályokra hivatkozva a francia elnöki hivatal pénteken közölte, hogy Emmanuel Macron francia államfő nem vesz részt az ENSZ rasszizmus elleni szeptemberi konferenciáján New Yorkban.

Nem megy az ENSZ-be
Fotó: TASR
Emmanuel Macron

A közleményben azt írták: az ENSZ rasszizmus elleni utókonferenciáján korábban antiszemita megjegyzések hangzottak el, így Franciaország a távolmaradás mellett döntött.

Korábban az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Izrael, Kanada és több európai ország is bejelentette a találkozó bojkottálását hasonló indokokra hivatkozva. Számos nyugati állam, köztük Franciaország már a 2009-es, illetve a 2011-es rasszizmus elleni konferencián sem vett részt.

Az első rasszizmusellenes konferenciát húsz évvel ezelőtt, 2001. augusztus 31. és szeptember 8. között tartották a dél-afrikai Durbanban. A találkozót megosztottság jellemezte az antiszemitizmus, a gyarmatosítás és a rabszolgatartás kérdéseiben. Az Egyesült Államok és Izrael képviselői távoztak a konferenciáról a megbeszélések hangneme ellen tiltakozva.
Az emberi jogok egyetemessége mellett elkötelezett Franciaország továbbra is küzdeni fog a rasszizmus bármilyen formája ellen, és őrködni fog afelett, hogy a konferenciára az ENSZ alapelveivel összhangban kerüljön sor"

- állt a közleményben.

Emmanuel Macron tavaly figyelmeztetett az antiszemitizmus újbóli fellángolása ellen Európában. Macron földalatti gonosznak nevezte az antiszemitizmust, amely - mint fogalmazott - eddigi arca mellé új álarcot öltött az iszlamista gyűlölet formájában.
 

Megosztás
Címkék