2022. október 5., 18:59

Előrehozott választásokat írtak ki Dániában

Mette Frederiksen dán kormányfő bejelentette szerdán, hogy előrehozott parlamenti választásokat tartanak november 1-jén Dániában.

Mette Frederiksen
Fotó: TASR/AP

A szociáldemokrata miniszterelnök ezzel engedett az egyik vele szövetséges pártnak, amely azzal fenyegetőzött, hogy megbuktatja a kormányt, ha nem írnak ki előrehozott választásokat.

Az ultimátum azzal állt összefüggésben, hogy bírálták a kormányfőt amiatt, hogy nem megfelelően kezelte a dániai nyércállománynak a koronavírus mutációja miatt elrendelt levágása körüli helyzetet.

A dán kormány 2020 novemberében rendelte el az ország 17 milliós nyércállományának leölését az állatokban felfedezett vírusmutációk miatt. A rendelkezés nagy botrányt váltott ki, különösen azután, hogy kiderült,

az akkori élelmiszerügyi és mezőgazdasági miniszter jogalap nélkül adta ki az utasítást.

A kormány aztán csak utólagosan teremtette meg az állatok levágását lehetővé tevő rendelet jogi alapját.
A választásokat Dániában így az eredetileg tervezettnél hét hónappal korábban tartják meg.

A közvélemény-kutatások különösen szoros eredményt vetítenek előre: a szociáldemokraták vezette, baloldali pártokból álló "vörös blokk" a szavazatok 47-50 százalékára számíthat, míg a "kék blokknak", amelyet egy liberális, egy konzervatív és három jobboldali nacionalista párt szövetsége alkot, a voksok 49-50 százalékát jósolják.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.