2024. március 31., 11:40

Elon Musk üzent az ukránoknak

Tárgyaljatok, vagy elveszítitek a Fekete-tengerhez való hozzáférést, beleértve Odesszát is, üzeni Elon Musk az ukránoknak.

Elon Musk
Fotó: TASR/AP

A SpaceX milliárdos alapítója, Elon Musk szerint Ukrajna további területek és a Fekete-tengerhez való hozzáférés elvesztését kockáztatja, beleértve Odesszát is, ha nem hajlandó tárgyalni Oroszországgal.

Musk, akinek az ukrajnai háborúval kapcsolatos megjegyzései a múltban is nagy port kavartak, a megjegyzéseket az X közösségi hálózaton tette, amelynek tulajdonosa. Legutóbbi nyilatkozatában bírálta a tavalyi ukrán ellentámadást, mondván, hogy "minden bolond megjósolhatta volna", hogyan fog alakulni.

Életek tragikus elvesztegetése volt Ukrajna számára, hogy megtámadott egy nagyobb hadsereget, amely mélyen kiépített védelemmel, aknamezőkkel és tüzérségi fölénnyel rendelkezett, miközben Ukrajnának nem voltak páncélos egységei vagy légi fölénye! Ezt minden bolond előre láthatta volna"

- mondta Musk.

Emlékeztetett arra, hogy tavaly azt javasolta Ukrajnának, hogy erősítse meg magát, és minden erőforrását használja fel a védekezésre. De szerinte még ebben az esetben is nehéz lenne területet tartani, tekintettel arra, hogy az Oroszország által megszállt országnak nincsenek nagy természetes akadályai.

Musk szerint Oroszország nem tudja elfoglalni egész Ukrajnát, mert az ország nyugati részén az emberek ellenállása óriási lenne.

De Oroszország biztosan több területet fog szerezni, mint amennyivel ma rendelkezik"

- mondta Musk.

Minél tovább tart a háború, annál több területet fog Oroszország szerezni, amíg el nem éri a Dnyeper folyót, amelyen nehéz átkelni. De ha a háború sokáig tart, Odessza is elesik. Hogy Ukrajna elveszíti-e a Fekete-tengerhez való teljes hozzáférést, vagy sem, az szerintem az igazi  kérdés. Mielőtt ez bekövetkezne, javaslom a tárgyalásos rendezést"

- írta tovább a különc milliárdos, aki korábban bírálta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyugati pénzügyi segítségért való folytonos követelőzését.

Musk legutóbbi nyilatkozatát az Ukrajinszka Pravda ismertette, amely emlékeztetett arra, hogy a milliárdos tavalyi döntése, miszerint az ukrán csapatok által használt Starlink műholdas hálózat leállítása meghiúsította az elcsatolt Krím előtt egy orosz flottilla elleni támadást.

Emellett a közelmúltban olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint az orosz hadsereg a Starlinket használja a megszállt ukrajnai területeken, és a terminálokat nyilvánvalóan harmadik országokon keresztül vásárolták. Az ukránok feltételezik, hogy ezek arab államokból származnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.