2020. május 4., 17:53

Elmarad a köztársaságielnök-választás Lengyelországban?

A lengyel miniszterelnökhelyettes, Jacek Sasin kijelentette, hogy nem lát nagy esélyt a május 10-i államfőválasztás megtartására, mivel a parlament még nem hagyta jóvá a postai úton történő szavazás lehetőségét. Hivatalosan még nem jelentették be, Sasin szerint azonban a választást május 17-re vagy 23-ra halasztják.

Fotó: TASR/AP

A lengyel kormány mindenképpen azt szeretné, hogy a választás postai úton legyen megtartva, de ezt a javaslatot a szenátusnak május 6-án jóvá kell hagynia.

Csak ezt követően szavazhat a lengyel parlament alsóháza a törvényjavaslatról. A szenátust többségében ellenzéki képviselők alkotják, ők azt szeretnék, ha a választást elhalasztanák.

Ha azonban a törvényjavaslatot meg is szavazná a szenátus, akkor túl kevés idő lenne ahhoz, hogy a több mint 30 millió szavazólapot minden lengyel állampolgárhoz eljuttassák. A kormányzó PIS pártból néhány törvényhozó szintén elhalasztaná az elnökválasztást. Ha ez megtörténne, akkor a kormány elveszíthetné a szűk parlamenti többségét.

A kormányzó PIS egyébként támogatja Andrzej Duda jelenlegi köztársasági elnök újraválasztását, aki a közvélemény-kutatások alapján megnyerné a voksolást.

Április végén számos volt miniszterelnök és köztársasági elnök bejelentette, hogy nem vesz részt az elnökválasztáson, illetve a lengyel polgárokat is arra buzdítják, hogy ne menjenek szavazni.

Az interneten is közzétett petíció aláírói között több olyan köztiszteletben álló személy neve szerepel, mint Lech Walesa, Aleksander Kwasniewski volt köztársasági elnökök, illetve Bronislaw Komorowski többszörösen megválasztott volt miniszterelnök.

A postai úton történő szavazást azért nem támogatják, mert nem zajlana törvényes keretek között, így a választás tisztességes lebonyolítása is kétségbevonható, illetve a koronavírus-járványra való tekintettel, kockázatos annak a megtartása.

Megosztás
Címkék