2023. november 1., 18:21

Elhalasztották a montenegrói népszámlálást

Elhalasztotta a montenegrói népszámlálás megkezdését a podgoricai kormány - közölte Milojko Spajić miniszterelnök a montenegrói közszolgálati televízió szerdai beszámolója szerint.

Egy hónap alatt lenyugodnak
Milojko Spajić (a kép jobb szélén) a kisebbségi pártok képviselőivel tanácskozik
Fotó: Gov.me

A cenzus 30 nappal történő elhalasztása a kedden beiktatott kabinet első hivatalos döntése.

A népszámlálás november 1-jén kezdődött volna, ám a kisebbségi vezetők annak elhalasztását kérték, nemzeti pártok pedig az összeírás bojkottját jelentették be arra hivatkozva, hogy "Montenegró-ellenes" kampány folyik az országban, amelynek célja az ott élő szerbek számának növelése. A népszámlálás bírálói Belgrádot vádolták meg a szerbpárti kampány szervezésével, ezt azonban Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök határozottan elutasította.

A kedden beiktatott kormány gerincét a tavaly alapított, centrista Európa Most! mozgalom adja, de a koalíció részét képezi a Demokratikus Montenegró, a Szocialista Néppárt, az albán kisebbségi Albán Fórum és az Albán Szövetség, valamint a közelmúltban több kis pártra hullott szerb- és oroszbarát Demokratikus Front vezette Montenegró jövőjéért konzervatív választási szövetség.
Az ellenzék azért bírálta az új kormányt, mert az véleménye szerint "Montenegró-ellenes, Európa-ellenes és oroszbarát" nézeteket vall. A balközép Szocialisták Demokratikus Pártja szerint a kormány nem lesz hosszú életű, mert "hibás alapokon" nyugszik.

Jakov Milatović köztársasági elnök a Vijesti.me hírportál beszámolója szerint arra szólította fel a pártokat, hogy hagyjanak fel a népszámlálás átpolitizálásával, mert az összeírás nagyon fontos a statisztikai adatok megszerzése miatt. Hozzátette: a népszámlálás az új döntés értelmében november 30-án mindenképpen elkezdődik, és arra kért mindenkit, hogy vegyen benne részt.

Montenegróban legutóbb 2011-ben tartottak népszámlálást. Az akkori adatok szerint az ország 620 029 lakosának 45 százaléka vallotta magát montenegróinak, 29 százaléka szerbnek, míg a bosnyákok a lakosság 9, az albánok 5, a horvátok és a romák pedig 1-1 százalékát tették ki.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.