2022. január 15., 15:20

Elérte a cunami Tongát, elképesztő felvételek készültek a csendes-óceáni szökőárról - Videókkal

Elérte a cunami a csendes-óceáni Tonga szigetét nem sokkal azután, hogy a hatóságok szökőárriadót rendeltek el egy tenger alatti vulkán kitörését követően – írta meg a BBC brit közszolgálati csatorna portálja. Az alábbiakban megrázó felvételeket mutatunk a szökőárról. A károkról és az áldozatok számáról egyelőre nem sokat tudni.

tonga
Fotó: Twitter
A szökőár néhány órával ezelőtt érte el a szigetállamot.

A jelenséget egy óriási víz alatti vulkánkitörés okozta mindössze 65 kilométerre a szigettől. A Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkán kitöréséről számos nem mindennapi felvétel is készült - írja a Magyar Nemzet.

Íme a vulkánkitörésről készült műholdfelvétel:

A brit The Guardian beszámolója szerint rengeteg ember kényszerült arra, hogy egyik pillanatról a másikra elhagyja otthonát, a szigeten az utcákat és az épületeket elöntötte a víz. Emellett a tudósok hatalmas robbanásokat, mennydörgést és villámlást figyeltek meg a vulkán közelében, miután a magmaömlés kezdetét vette pénteken. Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint 1,2 méteres cunamit figyeltek meg Tonga fővárosában, Nuku'alofában. A szigetország királyát, VI. Tupout kimenekítették palotájából, és sok helyi lakos keresett menedéket a magaslatokon a hullámok elől.

 Videó a kitörésről:

Sérültekről vagy a kár mértékéről egyelőre nem érkezett jelentés Tongából, de a közösségi hálózatokon közzétett videók tanúsága szerint hatalmas hullámok öntötték el a lakott tengerparti területeket - írja a Magyar Nemzet.

Videók a szökőárról:

Helyi szemtanúk beszámolója szerint a hullámok számos lakóház mellett egy templomot is elmostak, a fővárosra, Nuku’alofára pedig vulkáni hamu hullott.

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.