2023. augusztus 12., 11:33

Egyre többen menekülnek a besorozás elől Ukrajnában

A Magyar Nemzet ismerteti azt a cikket, amely a balliberálisokhoz közeli New York Times közölt az ukrajnai helyzetről.

Bekeményített
Volodimir Zelenszkij
Fotó: X - Twitter

Az oroszbarátsággal aligha vádolható amerikai napilap szerint egyre  nő azoknak a férfiaknak a száma Ukrajnában, akik az ukrán hadsereg veszteségeinek hallatán menekülnek a sorkatonaság elől. A besorozást végző tisztek kenőpénzt fogadnak el, hogy a férfiak elkerülhessék a behívót.

Mint a napilap nyugati tisztviselők és elemzők becslésére leszögezi: az ukrajnai háború kezdete, 2022 februárja óta több mint 150 000 ukrán katona halt meg vagy sebesült meg.

Kijevnek egyre fontosabbá válik az újabb katonák toborzása, miközben nő azoknak a férfiaknak a száma az országban, akik az ukrán hadsereg veszteségeinek hallatán menekülnek a sorkatonaság elől.

Eközben egyre több jelentés lát napvilágot arról is, hogy a sorozást végző tisztek kenőpénzt fogadnak el, hogy a férfiak elkerülhessék a behívót. 

Az ukrán állami határőrség szerint naponta átlagosan húsz embert tartóztatnak le, akik megpróbálják elhagyni az országot.

Mint ismeretes, az orosz inváziót követő hadiállapot kihirdetése értelmében a 18 és 60 év közötti férfiaknak Ukrajnában kell maradniuk, jelentkezniük kell a helyi toborzóirodákban, és orvosi szűrővizsgálatnak kell alávetniük magukat az esetleges szolgálatra.

Vannak kivételek, többek között akik egyetemre járnak, fogyatékossággal élnek vagy legalább három gyermekük van. Számos nő is szolgál az ukrán hadseregben, de ők önkéntesek, nem pedig sorkatonák.

A Magyar Nemzet emlékeztet rá, hogy a vesztegetési jelentések hallatán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken leváltotta az összes regionális sorozóbizottság vezetőjét.

Ezt a rendszert olyan embereknek kell irányítaniuk, akik pontosan tudják, mi a háború, és hogy a háború alatti cinizmus és vesztegetés miért hazaárulás"

– hangsúlyozta az államfő.

Videóüzenetében egy nehezen teljesíthető ígéretet is megfogalmazott:

Nem lesz többé korrupció a katonai toborzás során. Az összes megyei sorozóbizottság vezetőjét menesztjük és bátor harcosokkal helyettesítjük, akik elvesztették egészségüket a fronton, de megőrizték méltóságukat."

A lap emlékeztet rá, hogy Zelenszkij arról is beszélt, jelenleg 112 büntetőeljárás folyik 33 olyan tisztségviselő ellen, akik a toborzásért voltak felelősek Ukrajna különböző részein, többek között Kijevben, Odesszában vagy Lvivben. Elmondta, néhányuk készpénzt fogadott el, míg mások kriptovalutát, ez az egy különbség, ám a háború iránti cinizmus mindegyik esetben jelen van.

Eltúlzottnak tűnik egyébként az ukrán fegyveres erők vezérkarának bejelentése, hogy az oroszok veszteségei jóval nagyobbak, mint az ukránoké. Becsléseik szerint több mint negyedmillió orosz esett el a harcok során. Ugyanakkor tény, hogy Oroszországnak legalább háromszor vagy négyszer annyi lakosa van, mint Ukrajnának.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.