2022. október 14., 18:55

Egyre kevesebb gyerek születik Európában

Tizennégy százalékkal kevesebb csecsemő született 2021 januárjában, mint a korábbi évek ugyanezen hónapjában; a csökkenő születésszám hátterében a koronavírus-járvány miatti aggodalmak állhatnak - írták a lausanne-i egyetem kutatói a Human Reproduction című szaklapban.

újszülött
Fotó: unsplash.com

A legnagyobb csökkenés azokban az országokban volt tapasztalható, ahol 2020 elején a legszigorúbbak voltak a karanténszabályok, a legtelítettebbek voltak az intenzív osztályok, és túlterhelt volt az egészségügyi rendszer - mutatott rá Léo Pomar, a tanulmány vezető szerzője.

Minél tovább tartottak a lezárások, annál alacsonyabb volt a terhességek száma ebben az időszakban, még azokban az országokban is, ahol nem pusztított annyira a járvány"

- magyarázta.

A kutatók úgy vélik, hogy a párok tarthattak egy esetleges egészségügyi és társadalmi válságtól, és ezek a félelmek hozzájárulhattak a születésszámok későbbi csökkenéséhez.

A legnagyobb csökkenés Litvániában (28,1 százalék), Ukrajnában (24,4 százalék), Spanyolországban (23,5 százalék) és Romániában (23 százalék) volt megfigyelhető, de Olaszországban, Portugáliában és Franciaországban is jóval kevesebb csecsemő jött világra.

A kutatásban vizsgált 24 ország közül csak Finnországban és Dániában született több gyermek 2021 januárjában a korábbi évekkel összehasonlításban.

Svédországban, ahol nem voltak lezárások, de sokan meghaltak, nem csökkent a születésszám - állapították meg a kutatók.

A tanulmány szerzői szerint a csökkenő születésszám kizárólag a karantén hosszával hozható összefüggésbe.

Bár a következő hónapokban újra több baba született, a kutatók szerint ez nem volt elég ahhoz, hogy kompenzálja az elmaradt terhességeket, amelyek megjelenhetnek az elöregedő európai társadalmak demográfiai mutatóiban.

Christian De Geyter, a bázeli egyetem oktatója és a Human Reproduction helyettes szerkesztője fontosnak nevezte a megfigyeléseket, amelyek igazolták, hogy az emberek reprodukciós viselkedése a globális válságokhoz hasonló drámai események hatására megváltozik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.