2022. szeptember 29., 13:16

Egy ukrán emberi jogi aktivista és egy ukrán szervezet is megkapta az idei alternatív Nobel-díjat

Olekszandra Matvijcsuk ukrán emberi jogi ügyvéd és a Polgári Szabadságjogok Központja (CCL) nevű ukrán szervezet is megkapta az alternatív Nobel-díjat idén - derült ki, miután a Right Livelihood Awards (RLA) Alapítvány csütörtökön közzétette a díjazottak listáját Stockholmban.

alternatív
Fotó: wikimedia commons

Ez az első alkalom, hogy ukránok is voltak a díjazottak között. Matvijcsuk és a CCL is a jogállamiságért folytatott harcukért kapták meg a kitüntetést. Az idei díjazottak között van továbbá az Africa Institute for Energy Governance (AFIEGO) nevű ugandai klímavédelmi szervezet, a venezuelai Cecosesola Együttműködési Hálózat, valamint Fartuun Adan és Ilvad Elman szudáni emberi jogi aktivisták.

Az alternatív Nobel-díjat 1980-ban hozta létre Jakob von Uexküll német-svéd író, egykori európai parlamenti képviselő azzal a céllal, hogy elismerjék olyan emberek munkásságát is, akik elkerülték a hivatalos Nobel Alapítvány figyelmét.

A díjazottak fejenként egymillió svéd korona (38 millió forint) elismerésben részesülnek.

A kitüntetést korábban megkapta mások között Edward Snowden amerikai informatikus, aki titkos adatokat szivárogtatott ki az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) tevékenységéről, Greta Thunberg svéd klímaaktivista, Naszrin Szotudeh bebörtönzött Szaharov-díjas iráni ügyvédnő és Alesz Bjaljacki fehérorosz emberi jogi aktivista, a Vjaszna emberi jogi szervezet vezetője is.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.