2022. szeptember 9., 18:13

Az őrizetükre bízott aknára futott rá a román haditengerészet egyik hajója a Fekete-tengeren

Ismeretlen eredetű aknára futott a román haditengerészet egyik hajója a Fekete-tengeren - jelentette a cseh ČTK hírügynökség. 

román hajó
Fotó: Radu Dumitrescu/Romania Insider

A legfrissebb hírek szerint a hajó mozgásképtelenné vált, jelenleg arra vár, hogy a helyszínre vontatóhajók érkezzenek.

A baleset körülményeiről keveset tudni, mindenesetre úgy fest, egy korábban felbukkant, a román haditengerészet által pontosan ismert akna okozta a balesetet.

A Dimitrie Nicolescu nevet viselő hajót éppen azért küldték a romániai Konstanca kikötőjétől mintegy 40 kilométerre úszkáló aknához, hogy kísérja figyelemmel a mozgását, a térségbe tévedő hajókat figyelmeztesse a veszélyre és ha lehet, hatástalanítsa az aknát.

A kapitány azonban a viharos időben túl közel merészkedett, így a szél rásodorta hajóját az aknára, ami ennek következtében felrobbant.  A hajón szolgálatot teljesítő 75 emberből a a hírek szerint egy sem sérült meg. 

Az orosz-ukrán háború kitörése óta többször felmerült, kezdeni kellene valamit a Fekete-tengeren megszaporodott aknákkal, ugyanis komolyan veszélyeztetik a térség biztonságát. Moszkva és Kijev kölcsönösen egymást vádolják azzal, hogy elaknásított a térséget, de megoldást egyik fél sem kínált. 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.