2022. december 2., 20:40

Egy ausztrál őslakos közösség pert nyert egy tengeri gázmező kitermelési tervével szemben

Egy ausztrál őslakos közösség sikeresen megakadályozta egy óriás gázmező kitermelését az ország északi partjainál, miután pénteken pert nyertek egy ausztrál fellebbviteli bíróságon.

őslakos
Az őslakosok törekvéseinek vezetője, Dennis Tipakalippa.
Fotó: www.edo.org.au

Dennis Tipakalippa, a Tiwi szigetén élő őslakos közösség egyik tagja kezdeményezte a Santos cégcsoporttal, az egyik legnagyobb ausztrál kőolaj- és földgáztermelő vállalattal szembeni pert, amely a Timor-tengeren szeretne elindítani egy mélyfúrásos projektet. Tipakalippa és a munupi törzs attól tart, hogy a Santos-projekt tönkreteszi a tengeri táplálékot biztosító természeti erőforrásaikat és a területtel fenntartott spirituális kapcsolatukat.

Szeptemberben egy ausztrál bíróság visszavonta a gázkitermelő vállalat környezetvédelmi engedélyét, miután úgy ítélte meg, hogy a cég előzetesen nem egyeztetett megfelelően az őslakos közösség tagjaival.

Pénteken pedig egy ausztrál szövetségi bíróság elutasította a Santos cégcsoport fellebbezését, és leszögezte: a vállalatnak kötelessége "egyeztetni Dennis Tipakalippával és a munupi törzzsel, mert a gázkitermelési terv a közösség alapvető érdekeit érinti".

Ezt tudomásul kell vennie a Santosnak és minden más földgáztermelő vállalatnak is"

- hangsúlyozta Tipakalippa abban a nyilatkozatban, amelyet az ausztrál környezetvédelmi hivatal tett közzé.

"A kezdetektől azért küzdöttünk, hogy megvédjük Tengeri Országunkat" - fogalmazott Tipakalippa, a hagyományos ausztrál őslakos kifejezést használva a tengeri területükre, hozzátéve, hogy "sohasem fogjuk feladni harcunkat". Bár a Santosnak most újabb engedélyekért kell folyamodnia, mielőtt megkezdhetnék a tengeri mélyfúrásokat, nem biztos, hogy a pénteki bírósági döntés elég lesz a 3,6 milliárd ausztrál dolláros (975 milliárd forintos) projekt végleges megakadályozására.

A Santos pénteken azonban leszögezte: továbbra is azt tervezi, hogy 2025-ig befejezi a tengeri gázkitermelési projektet.

A gyéren lakott Tiwi szigetcsoport alig 80 kilométerre fekszik Darwin partjaitól, amely az Északi Terület (Northern Territory) ausztrál állam 147 ezer lelket számláló fővárosa. A szigetcsoport 2 ezer lakosának mintegy 90 százaléka ausztrál őslakos, akik különleges népművészetükről és az ausztrál futball iránti rajongásukról ismertek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.