2023. május 22., 12:51

Drónokkal és rakétákkal támadta az orosz haderő Dnyipropetrovszk megyét

Orosz rakéta- és dróntámadás érte hétfőn hajnalban az ukrajnai Dnyipropetrovszk megyét, ennek több sebesültje is volt - jelentette be a régió kormányzója, Szerhij Liszak a Telegram hírcsatornán. A zaporizzsjai atomerőműben pedig az ukrán atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom ukrán állami vállalat közlése szerint ismét áramkimaradás volt.

drón
Képünk illusztráció.
Fotó: unsplash.com

A Dnyipropetrovszk megye elleni támadás következtében nyolcan megsebesültek, közülük hármat kórházban ápolnak - írta a kormányzó.
Liszak hozzátette: az ukrán légvédelem 15 drónt és 4 rakétát lőtt le.

A kormányzó a támadásban megrongálódott házakról és autókról képeket is közzétett.

Az ukrán légierő hétfő reggeli közlése szerint egy orosz Szu-35-ös vadászgépet és négy rakétát, továbbá 20 iráni gyártású Sahíd-136/131 típusú drónt lőtt le. A közlemény szerint Oroszország összesen 16 rakétát lőtt ki Ukrajnára.

A zaporizzsjai atomerőmű oroszok által kinevezett illetékese bejelentette, hogy az erőművet készenléti és vészhelyzeti áramellátásra kapcsolták.

Az Enerhoatom viszont hétfőn arról tájékoztatott, hogy áramkimaradás volt az atomerőműben a külső áramvezeték ágyúzása miatt.
Ez volt a hetedik áramszünet az erőműben az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború kezdete óta - mondta el az Enerhoatom illetékese.

Jurij Malasko, az ukrajnai Zaporizzsjai megye kormányzója arról számolt be, hogy Zaporizzsja egyik létesítményében tűz ütött ki az energiarendszer túlterhelése miatt. Malasko azonban hozzáfűzte:

a Zaporizzsjában felmerült energiaellátással kapcsolatos problémáknak nem volt közük az ágyúzáshoz.

A zaporizzsjai atomerőmű néhány kilométerre található a Zaporizzsja megyei Enerhodar városától. Ez Európa legnagyobb atomerőműve.

Tavaly február végén, röviddel az Ukrajna elleni orosz háború kezdete után az orosz erők ellenőrzésük alá vonták. Október végén Vlagyimir Putyin orosz elnök rendeletileg orosz szövetségi tulajdonba vette.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.