2020. július 19., 14:31

Döntött a bíróság: Januárban kezdődik a Netanjahu-per bizonyítási szakasza

Januártól kezdődik Izraelben a Netanjahu-per bizonyítási szakasza a bíróság döntése alapján, ekkor hetente háromszor kell majd megjelennie a bíróságon Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek - jelentette vasárnap reggel a katonai rádió.

Benjamin Netanjahu
Fotó: TASR / AP

A jeruzsálemi körzeti bíróságon zajló tárgyalás vasárnapi, második napján nem kellett személyesen részt vennie a korrupcióval, csalással, és közhivatallal visszaéléssel gyanúsított kormányfőnek, hanem ügyvédje képviselte.

Ezen

a második tárgyalási napon a per további menetéről, időrendjéről határoztak

az előző tárgyalás után két hónappal, a kormány koronavírus-válságot kezelő munkája miatt egyre növekvő tiltakozáshullám idején.

A miniszterelnök ügyvédje a per elhalasztását kérte a járvány idejére, a maszkot viselő tanúk meghallgatási nehézségeire hivatkozva. A bíró ennek ellenére kijelölte januárra az érdemi tárgyalási szakasz kezdetét, és a bizonyítási eljárásban hetente háromszor lesznek tanúmeghallgatások, tárgyalások a vádlottak jelenlétében.

Nem hallgathatok meg tanúkat, amikor maszkot viselnek

 - mondta a Netanjahut képviselő Joszi Szegev ügyvéd.

„Hogyan lehet kihallgatást, szembesítést végezni, ha maszkot hordok, és a tanún és a bírón is maszk van?” - tette hozzá.

A 70 éves Benjámin Netanjahu ellen tavaly novemberben nyújtotta be a vádiratot Avicháj Mandelblit főügyész ajándékok nagy értékben történő elfogadása, valamint mágnásokkal folytatott egyezkedései miatt médiabefolyásolási ügyekben, amelyekben róla és családjáról szóló kedvező hírek közlését kérte.

A kormányfő

népszerűsége és pozitív megítélése az utóbbi hetekben jelentősen visszaesett a közvélemény-kutatások szerint

a járvány első hulláma utáni több mint hatvan százalékról harminc százalék alá a járvány visszatérése és az újabb korlátozások nyomán.

Az utóbbi hetekben mindennapossá váltak Jeruzsálemben a kormányfői rezidenciánál a tüntetések,

szombaton az ország több mint kétszáz pontján vonultak az útkereszteződésekhez és az autópályák fölötti hidakhoz a kormány távozását követelő izraeliek ezrei, és szombat este erőszakba és letartóztatásokba torkolló tömegtüntetések voltak Jeruzsálemben és Tel-Avivban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.