2024. február 9., 10:16

Donald Trump nyert a republikánus előválasztáson Nevadában és a Virgin-szigeteken

Donald Trump korábbi amerikai elnök győzelmét hozta Nevada államban helyi idő szerint csütörtök este tartott republikánus párti előválasztás, amelyen arról döntöttek a párt választói, hogy ki legyen a republikánus elnökjelölt.

Donald Trump
Fotó: TASR/AP

Aznap korábban Trump könnyedén megnyerte az amerikai virgin-szigeteki előválasztást is. A volt amerikai elnök 182 szavazatot, vagyis az ott leadott 246 voks 74 százalékát szerezte meg, megelőzve ezzel a republikánusok versenyében utolsó megmaradt riválisát, Nikki Haley volt ENSZ-nagykövetet, aki 64 szavazattal 26 százalékos támogatottságot szerzett.

Trump közel áll ahhoz, hogy megnyerje a republikánus jelöltséget, miután a múlt hónapban egymás után győzött Iowában és New Hampshire-ben is.

A Republikánus Párt a következő előválasztást Dél-Karolinában tartja február 24-én, de a jelenlegi felmérések itt is Donald Trump magabiztos fölényét mutatják, annak ellenére, hogy Haley korábban az állam kormányzója volt.

A hivatalos elnökjelölt személyét az államok delegáltjai az előválasztások eredménye alapján véglegesítik. A republikánusok július közepén, míg a demokraták augusztus közepén tartják országos konvenciójukat.

Az amerikai elnökválasztást és az általános választásokat november 5-én tartják.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.