2024. március 12., 11:00

Dízelgenerátorról töltik a „zöld” elektromos buszokat Svédországban

Lebuktak az álzöldek Svédországban, miután nem kis botrányt okozott az egyik hírportál leleplezése, hogy Gavle és Sandviken városokban a nem kis befektetéssel vásárolt és „szén-dioxid neutrálisnak” beharangozott elektromos autóbuszokat dízelgenerátorok által fejlesztett árammal töltik – számolt be a samnyt.nu hírportál.

 

elektromos autóbusz és dízelgenerátor

A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát – tartja a régi mondás. Nos, most úgy tűnik a régi igazság ismét bizonyítást nyert, legalábbis a svéd X-trafik vállalat esetében biztosan, hiszen az autóbuszjáratokat biztosító céget sorjában érik a valóság adta pofonok.

A cég – a mindent átható klímahisztéria jegyében - nemrégiben komoly anyagi befektetéssel 52 elektromos autóbuszt vásárolt, amelyekkel az első problémák a svéd tél beálltával jelentkeztek, amikor a hideg miatt az elektromos buszok menettávja vészesen lecsökkent és több járatot is törölni kellett. A kijózanodás következő lépcsőfokára akkor léptek fel, amikor kiderült, hogy az említett települések elektromos infrastruktúrája részint nem rendelkezik kellően kiépített töltőállomás rendszerrel, de még ha rendelkezne is, a villamos áram ellátó rendszer egyszerűen nem bírná el a buszok töltéséhez szükséges terhelést.

Na és milyen megoldást talált a problémára a progresszív cég? Hát igen, az elektromos autóbuszok megvásárlásának csinnadrattájától eltekintve, szép csendben dízelgenerátorokat vásároltak a „zöld” autóbuszpark töltésére. A csalást azonban viszonylag gyorsan leleplezte a Gefle Dagblad. És ekkor jöhetett a magyarázkodás. Bár szinte hihetetlen – de haladókhoz illő - milyen „érvekkel” magyarázták a bizonyítványt.

A cég a sajtó kérdéseire adott válaszában azt állította, hogy a megoldás tulajdonképpen nem is jelent problémát, hiszen nem is annyira a buszok töltésének a klímára gyakorolt kihatásai a fontosak, hanem inkább az, hogy ezen a módon üzenetet lehet küldeni a lakosság széles körének a téma fontosságáról, s arról, hogy olyan közlekedési módot is lehet választani, amely hozzájárul a „klímavédelemhez.”

Hát igen, ez aztán az ügyes fordulat! Esetleg rémlik még az olvasónak Patyomkin neve? És most éppen nem a róla elnevezett cirkálóra utalnánk. Nos, ennek a magyarázatnak a hallatán vélhetően sárgult volna az irigységtől, hogy a 21. századi „haladárok” mit meg nem engedhetnek maguknak.

Azt, hogy a probléma távolról sem egyedülálló, arra egy másik hírportál, a report24.news cikke mutat rá, amelyik arról számolt be, hogy Hollandiában a Stedin villamos áram szolgáltató már most kényszerű korlátozásokat vezetett be az elektromos autók tulajdonosai részére abban, hogy mikor tölthetik járgányaikat, mert az elektromos hálózat egyszerűen nem bírja a terhelést. A korlátozás alapján délután négy és este kilenc óra között nem szabadna a hálózatra kapcsolni az elektromos autókat. Tegyük hozzá: Németországban bár még eddig nem vezettek be ilyen irányú korlátozást annak lehetőségét ott is fontolgatják.

Mellesleg jegyezzük, meg: az elektromos autók aránya jelenleg uniós átlagban még csak az autópark egytizedét teszi ki. Na kérem, akkor el tudják képzelni mi lesz akkor, ha megérjük a valóságtól elrugaszkodott brüsszeli bürokraták által megálmodott röpke tíz év múlva esedékes állapotokat, amikor már nem szabadna hagyományos motorral felszerelt autókat forgalomba hozni az unióban? Kiegészítő információ, hogy például a viszonylag gazdag Hollandia eddig az időpontig a probléma orvoslására 8 milliárd eurónyi beruházást tervez az elektromos hálózatának fejlesztésére, ami egyes vélemények szerint távolról sem lesz elégséges.

Egy ilyen forgatókönyv pedig legalábbis a veszélyét magában hordozza annak, hogy a brüsszeli elektro-mobilitás tervek valóban egy új korszakot hozhatnak az emberek nagyobb része számára, de ezt a korszakot inkább a mobilitás hiánya jellemezheti majd.

Nem beszélve arról, hogy ha tájainkon kellene az elektromos hálózat fejlesztésére hasonló nagyságrendű – vagy vélhetően még nagyobb – összegeket költeni az az ország költségvetésének akkora részét emésztené fel, ami egyszerűen megoldhatatlan. Mert keresgélhet ugyan az ember a zsebében, de ha nincs? Hiszen ismerjük a mondást: ahol nincs ott ne keress! Apropó, ez igaz Brüsszelre is, csak egy kicsit más értelmezésben.

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.