2023. szeptember 11., 10:53

Dél-koreai korrupciós botrány

A dél-koreai állami korrupcióellenes bizottság hétfőn közölte, hogy összesen 353, szabálytalan foglalkoztatással kapcsolatos esetet tárt fel az elmúlt hét évből a nemzeti választási felügyeletnél (NEC), amellyel szemben korábban felmerült a gyanú, hogy néhány vezetője a befolyását használta fel gyermeke álláshoz juttatásához.

Nepotizmus
Illusztráció
Fotó: Twitter

A dél-koreai korrupcióellenes és állampolgári jogi bizottság jelentése szerint a foglalkoztatási korrupciós botrány ügyében folytatott vizsgálat során 58 olyan személyt azonosított, akiket törvénytelen módon vettek fel felelősségteljes pozícióba a választási felügyeletnél.

Huszonnyolc esetben tettek feljelentést, a fennmaradó 312 esetben pedig eljárást kezdeményez a bizottság, amely szerint átfogó ügyészségi vagy rendőrségi vizsgálatra van szükség a szabálytalan foglalkoztatás felelőseinek felelősségre vonása érdekében.

Mivel a választási felügyelet nem volt maradéktalanul együttműködő az adatszolgáltatás terén, a bizottság nem tudta felmérni a nem köztisztviselői állások általános foglalkoztatási arányát, illetve a szakmai tapasztalatot igénylő köztisztviselői pozíciókban foglalkoztatott személyek és munkáltatóik közötti családi vagy egyéb kapcsolatokat.

A korrupcióellenes bizottság szerint a felügyelet korábbi és jelenlegi vezető tisztviselőinek több gyermeke apjuk befolyása révén jutott álláshoz a szervezetnél, ezért 52 napos helyszíni ellenőrzést kezdeményezett a NEC-nél.

Emellett ajánlásokat is tettek a a nepotizmussal gyanúsított felügyeletnek a munkaerőfelvételi eljárás javítására, beleértve az álláshirdetések szabványosított módszereinek bevezetését és az állásinterjúk szűrési folyamatának javítását.

A közvélemény által csak "apuci opció" néven emlegetett botrány nyomására a NEC ellenőrző bizottsága májusban vizsgálatot indított négy magas rangú tisztviselője - köztük a szervezet főtitkára és helyettese ellen - gyermekeik szabálytalan foglalkoztatásának a gyanúja miatt.  Pak Csan Dzsin és Szong Pong Szap az ellenük felhozott vád miatt akkor felajánlotta lemondását,
bár mindketten azt állították, hogy nem követtek el jogsértést, hangsúlyozva, hogy gyermekeik felvétele tisztességes és átlátható módon történt, és alkalmazásukat követően sem részesültek semmilyen különleges előnyben.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.