2023. július 17., 09:21

Dél-Koreában tovább nőtt az áradásokban meghaltak száma, több mint 10 ezer ember evakuáltak

Legalább 40-re nőtt hétfőn Dél-Koreában az országot hetek óta sújtó esőzések és áradások halálos áldozatainak száma, a hatóságok már 34 sérültről tudnak, és a katasztrófavédelem több mint 10 ezer embert evakuált.

Dél-Korea
Fotó: TASR/AP

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint országszerte több mint 100 út rongálódott meg és legalább 28 ezer ember maradt áram nélkül.
A legtöbb áldozatot és legsúlyosabb károkat az ország déli és középső részéből jelentették.

A Szöultól mintegy 130 kilométerre délkeletre található Cshongdzsu városában körülbelül 15 gépjármű, köztük egy autóbusz rekedt szombat este egy alagútban, melyet elöntött a víz.

A mentésen dolgozó mintegy 900 ember mindez idáig kilenc sérültre és 13 holttestre bukkant. Helyi idő szerint hétfő délutánra az alagútból a víz nagy részét sikerült kiszivattyúzni, a mentés jelenleg is tart.

Az ország meteorológiai szolgálata további esőzéseket helyezett kilátásba országszerte, előrejelzések szerint a déli térségben kedden akár 20 centiméternyi csapadék is eshet.

Ukrajnai látogatásáról visszatérve Jun Szok Jol dél-koreai elnök máris rendkívüli kormányülést hívott össze, melyen javasolta, hogy nyilvánítsák katasztrófa sújtotta övezetté a leginkább érintett régiókat, megkönnyítendő a további anyagi és logisztikai segítséget.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.