2024. március 10., 14:16
Frissítve: már. 10. 16:28

Csehországban Babiš pártja 40 százalék körüli eredményt érne el

A Cseh Televízió megbízásából végzett felmérés szerint, ha februárban rendeztek volna választásokat Csehországban a legnagyobb ellenzéki párt, az Andrej Babiš vezette ANO végzett volna az élen 40 százalék körüli eredménnyel.

Bárhogy veszik, az ellenzék vezet
Felmérés az egyes pártok alapján, illetve a hárompárti koalíciót egybe véve
Fotó: X-TWITTER

Ez 2014 óta, amikor a Kantar ügynökség elkezdte a közvéleménykutatásokat a legnagyobb arányú gyarapodás. 

A jelenlegi hárompárti koalíció ennek csak a felét, 20 százalékot kapta volna. A Kalózpártot a megkérdezettek 9,5 százaléka választotta volna.

Az egyéni pártokkal számolt modellben az ellenzéki ANO párt 3,5 százalékpontot javított január óta. A Polgári Demokraták viszont egy százalékpontot estek. A Kalózok támogatottsága változatlan, az SPD fél százalékpontot esett, a STAN fél százalékpontot emelkedett, a TOP 09 pedig stagnál.

Az egyes pártok támogatottsága alapján a legerősebb kormánypárt, az ODS a voksok 14,5, a Stan 7, a TOP 09 5 százalékot szerzett volna. Az ugyancsak ellenzéki SPD (Közvetlen Demokrácia Pártja) 9 százalék körüli eredményt ért volna el. A jelenleg parlamenti pártnak számító KDU-ČSL 2 százalékkal nem lépné át a bejutási küszöböt.

Azok a baloldali tömörülések, mint a szociáldemokrata, illetve a kommunista párt, amelyek korábban parlamenti pártok voltak, ugyancsak nem jutnának be a törvényhozásba 2,5 - 2,5 százalékos eredményükkel.

A Kantar felmérésében 1015 válaszadó vett részt február 12. és március 1. között.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.