2020. január 12., 08:34

Csaknem háromszáz migráns mentettek meg a tengeren Líbia partjainál a napokban

Szombaton mintegy 60, az utóbbi néhány napban pedig összesen csaknem 300 migránst mentettek meg hajók a Földközi-tengeren, Líbia partjai közelében - közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

IOM Sea Watch 3
IOM Sea Watch 3
Fotó: AFP

A szombaton megmentetteket szállító kereskedelmi hajót a líbiai parti őrség visszairányította Líbiába, pontosabban annak fővárosába, Tripoliba - tette hozzá a szervezet, amely ismét hangsúlyozta, hogy a menekültek számára Líbia nem biztonságos ország.

Az olasz parti őrség pénteken jelentette, hogy mintegy száz migráns érkezett aznap az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetére egy hajó fedélzetén. Ez volt az első eset az idén, hogy menedékkérőkkel teli hajó érte el Lampedusát. A tájékoztatás szerint a migránsokat egy helyi menekültközpontban helyezték el.

A Sea-Watch 3 civilhajó csütörtökön mintegy 120 migránst vett fedélzetére a Földközi-tengeren, és egyelőre nem lehet tudni, hogy hol fog kikötési engedélyt kapni.
Az IOM adatai szerint tavaly több 110 ezer migráns indult útnak Líbiából a tengeren át Európa felé, és közülük 1283 odaveszett.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.