2022. július 28., 08:07

Blinken: az USA sok mindent megtett az Oroszországban őrizetben lévő amerikaiak hazahozataláért

Az Egyesült Államok jelentős ajánlatot tett Oroszországnak két amerikai állampolgár, a kémkedésért börtönbe zárt Paul Whelan volt tengerészgyalogos és a kábítószervádakkal őrizetbe vett Brittney Griner kosárlabdázó bajnok hazahozatala érdekében - közölte szerdán Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Antony Blinken
Fotó: TASR/AP

Mint mondta, a napokban megbeszélést akar folytatni az ügyben orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval. Hírügynökségek szerint ez lenne az első alkalom az ukrajnai hadművelet megindítása óta, hogy a két tárcavezető egymással egyeztet.

Blinken sajtótájékoztatóján beszámolt arról is, hogy az ajánlatot már hetekkel korábban megtették, s most előrelépést remél az ügyben.

Hetekkel ezelőtt jelentős ajánlat volt az asztalon, hogy elősegítsük a szabadon engedésüket. Kormányaink ismételten és közvetlenül kommunikáltak egymással a javaslatról. Arra fogom használni megbeszélésünket, hogy személyesen utánakérdezzek és remélhetőleg egy megoldás felé mozduljunk el"

- jelentette ki az amerikai diplomácia vezetője.

Blinken nem közölte, hogy Washington mit ajánlott fel állampolgárai szabadon engedéséért. A CNN amerikai hírtelevízió beszámolója szerint az Egyesült Államok hajlandó lenne az illegális fegyverkereskedelemért elítélt orosz Viktor Butot elengedni.

Grinert februárban vették őrizetbe a moszkvai nemzetközi repülőtéren, amiért kannabisz olajjal töltött e-cigaretta patronok voltak nála.

Paul Whelant, egy autóalkatrészgyártó michigani cég biztonsági vezetőjét, aki az amerikai tengerészgyalogságnál szolgált korábban, 2020 nyarán kémkedés címén 16 év börtönre ítélték.

Whelan és Griner ügye azt követően került előtérbe, hogy áprilisban hosszas tárgyalások eredményeként kicserélték az Oroszországban elítélt Trevor Reed volt amerikai diákot és tengerészgyalogost Konsztantyin Jarosenko orosz pilótára.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.